Κυριάκος και ΝΔ ζητούν από την κυβέρνηση απαντήσεις για το Plan B

Κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση

Κυριάκος και ΝΔ ζητούν από την κυβέρνηση απαντήσεις για το Plan B

​Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας για το Plan X ή Plan (T)sipras που ετοίμαζε η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, όπως επίσης και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που αφορούν στο σχέδιο αυτό.

Στην επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ επισημαίνονται οι αντιφατικές δηλώσεις του Α. Τσίπρα, ο οποίος τον Ιούλιο του 2015 υποστήριζε πως υπήρξε μόνο μια ανάλυση επιπτώσεων, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα στη Βουλή, ομολογούσε ότι είχε δώσει ο ίδιος εντολή να συγκροτηθεί ομάδας επεξεργασίας σχεδίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μάλιστα όπως τονίζεται στην ερώτηση, τότε ο κ. Μητσοτάκης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είχε ζητήσει την κατάθεση σχετικών εγγράφων, ενώ υπογραμμίζεται ότι εδώ και τρεις μήνες εκκρεμεί αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστική επιτροπής.

«Το αίτημα γίνεται πιο επίκαιρο μετά τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ, που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το σχέδιο “plan X”», αναφέρει η ΝΔ στην ερώτησή της και συμπληρώνει ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμο τους επ’ αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων.

Επισημαίνονται ακόμη αλλεπάλληλες δηλώσεις του τότε Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, που επιβεβαιώνουν «την ύπαρξη “σχεδίου X”, το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με εντολή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», ενώ ο πρόεδρος και οι βουλευτές της ΝΔ καλούν τους υπουργούς να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για την ύπαρξη του «Plan X» τα μέλη της ομάδας ��αρουφάκη, το κόστος της μελέτης Γκαλμπρέιθ και τους αποδέκτες της.

Τέλος, με την αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζητούν:

• Να κατατεθούν αρμοδίως στην Βουλή των Ελλήνων, τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας, οποιασδήποτε μορφής, που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου άμυνας, γεγονός που ο Πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει και αποδεχθεί, πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών και ο κ. Γκαλμπρέιθ περιγράφει στο βιβλίο του.
• Να κατατεθεί, ταυτόχρονα, αρμοδίως στη Βουλή των Ελλήνων η έκθεση της επιτροπής του «σχεδίου Β».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top