Βούτσης: «Έως τα τέλη Ιουλίου η συζήτηση για εξεταστική για την οικονομία»

Παράσταση διαμαρτυρίας από το Ν. Δένδια στον Πρόεδρο της Βουλής

​Τη διαβεβαίωση ότι ως τα τέλη Ιουλίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της ΝΔ σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Ν. Δένδια μετά από την παράσταση διαμαρτυρίας που έκανε, καταγγέλλοντας την υποβάθμιση και την απαξίωση της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Όπως είπε, μετά από συνεννόηση που θα έχει με την κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της συζήτησης και σημείωσε ότι «για θέματα που μπορούν να συζητηθούν και να δίνονται λύσεις δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικές εν��άσεις χωρίς νόημα».

Όσον αφορά στην επιστολή διαμαρτυρίας του Κ. Μητσοτάκη και τη χθεσινή επιστολή τριών βουλευτών του κόμματος σχετικά με τον τρόπο που ασκούνται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και το νομοθετικό έργο, ο κ. Βούτση είπε πως επέλεξε να απαντήσει θεσμικά και ότι τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη τεθεί και συζητηθεί τόσο στη Διάσκεψη των Προέδρων, όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.

Παραδέχθηκε πάντως ότι υπήρξε μια σχετική καθυστέρηση στη συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, επεσήμανε όμως ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν είχαν γίνει ποτέ.

«Στη συζήτηση του Κανονισμού της Βουλής, στις 28 Ιουνίου, αναφέρθηκα θεσμικά και δημόσια σε όλα αυτά τα ζητήματα που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, και αυτοκριτικά, και επεξηγηματικά, σε σχέση με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την καλύτερη νομοθέτηση. Υπάρχουν για τα προαπαιτούμενα σφιχτά περιθώρια. Το ξέρουμε, ελπίζω αυτός ο κύκλος γρήγορα να κλείσει. Ο τρόπος που έρχεται και επανέρχεται αυτό το ζήτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί πεδίο παρεξήγησης», είπε και πρόσθεσε:

«Το καμπανάκι της Δημοκρατίας πρέπει να το χτυπάμε όταν χρειάζεται για όσους χρειάζεται και για όσα θέματα χρειάζεται. Κανείς δεν έχει την αποκλειστικότητα για θέματα της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο Ν. Δένδιας δήλωσε:

«Μετά από εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, επισ��έφθηκα σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση και του έθεσα τα εξής θέματα:

Πρώτον, το ζήτημα της σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση του αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όσον αφορά τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στην επιβολή των capital controls. Θυμίζω ότι σήμερα είναι η επέτειος ενός χρόνου από αυτό το γεγονός.

Η Νέα Δημοκρατία είχε στείλει σχετική επιστολή στις 30 Μαρτίου. Και, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, όφειλε αμέσως να έχει προχωρήσει η σχετική συζήτηση.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν επιθυμεί αυτήν τη συζήτηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής με διαβεβαίωσε, αυτή τη φορά, ότι θα έρθει σε επαφή με την Κυβέρνη��η και το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας θα έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια πριν από το τέλος Ιουλίου.

Έθεσα, επίσης, στον Πρόεδρο της Βουλής το ζήτημα της κακής νομοθέτησης. Δηλαδή, της υποβολής εκατοντάδων τροπολογιών και νομοτεχνικών μεταβολών, που δεν είναι νομοτεχνικές μεταβολές, αλλά είναι κρυμμένες τροπολογίες από την Κυβέρνηση και τους βουλευτές της πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση των νομοθετημάτων. Δεν έχει υπάρξει τέτοιο προηγούμενο στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μιλάμε για εκατοντάδες τροπολογίες. Για δεκάδες, πολλές φορές, τροπολογίες σε κάθε νομοθέτημα.

Επίσης, υπενθύμισα στον Πρόεδρο της Βουλής την επιστολή την οποία του έχει απευθύνει επί των θεμάτων αυτών ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατί��ς κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

Διαβάστε επίσης:

Ερώτηση 50 βουλευτών της ΝΔ: «Η Κυβέρνηση θέλει να χειραγωγήσει την ενημέρωση»

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΝΔ για τη μη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top