Παυλόπουλος: «Θύελλες που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα το προσφυγικό και το ISIS»

«Οι δύο λαοί μας οφείλουν και πρέπει να συνεργαστούν»

​Στις σύγχρονες… θύελλες που ταλανίζουν την Ευρώπη και στις θυσίες του ελληνικού λαού τη διάρκεια της εξάχρονης κρίσης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του κατά το γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του από τους βασιλείς των Κάτω Χωρών, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία.

«Οι δύο λαοί μας μπορούν και οφείλουν να συνεργασθούν, προκειμένου να συμβάλλουν -στο μέτρο που τους αναλογεί και όχι μόνο- στην επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, οι οποίες εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το μέλλον και την ολοκλήρωση της κοινής μας ευρωπαϊκής εστίας, του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», είπε ο κ. Παυλόπουλος και έκανε ειδική αναφορά σε δύο από αυτές τις προκλήσεις, το προσφυγικό και την τρομοκρατία του ISIS.

16812195.jpg
«Ως προς τους πρόσφυγες, ο κοινός μας ευρωπαϊκός πολιτισμός, επιβάλλει να συμπεριφερθούμε, έως ότου επιστρέψουν στις εστίες τους, με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να ανεχθούμε συμπεριφορές εταίρων μας -ευτυχώς λίγων- που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα, εντελώς αντίθετα προς τον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό», τόνισε.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία του ISIS τόνισε πως οι Τζιχαντιστές διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σημείωσε ότι «έχουμε χρέος να είμαστε αποφασισμένοι και αμείλικτοι».

Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη να σβήσουν οι εστίες πολέμου στη Μέση Ανατολή, κυρίως δε στη Συρία και να εξαφανισθεί ο κίνδυνος του ISIS, ενώ σημείωσε ότι προκειμένου να καταστεί τούτο δυνατό, απαιτείται ειλικρινής και αποτελεσματική συνεργασία, πρωτίστως μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ και Ρωσίας.

Αναφερόμενος στο Brexit και στις διαλυτικές, φυγόκεντρες δυνάμεις που δημιου��γούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως «η ετυμηγορία του λαού της Μ. Βρετανίας, όσο και αν μας θλίβει, είναι σεβαστή και πρέπει να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, διότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πιστεύω και της Μ. Βρετανίας, να παρατείνεται η εκκρεμότητα αυτή».

16812165.jpg

«Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος και χωρίς τη Μ. Βρετανία. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι όλοι οι εταίροι θα αναλογισθούμε τα λάθη τα οποία έχουν διαπραχθεί ως τώρα και θα ενισχύσουμε τις ρίζες πάνω στις οποίες βασίσθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Βεβαίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίζεται πάντοτε στην αρχή της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά, αναποδράστως, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η Οικονομία υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την Οικονομία. Αυτό συνάγεται από το ότι, εκ καταγωγής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον όταν πρώτο της μέλημα είναι η εμπέδωση του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με πρωτοπόρο την – δυστυχώς, δεινώς δοκιμαζόμενη από την βαθιά οικονομική κρίση- νέα γενιά».

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «οι δύο λαοί μας, όχι μόνο συμμερίζονται τις θέσεις αυτές αλλά έχουν ιστορικό χρέος, με βάση το παρελθόν και το μέλλον που τους αναλογεί, να πρωταγωνιστήσουν, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση κα�� να επιτύχει τους στόχους της αλλά και να επιτελέσει την, κυριολεκτικώς, παγκόσμια αποστολή της».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top