Τσίπρας: «Ώρα να συζητήσουμε το πρότζεκτ “κοινωνική Ευρώπη”»

Συμφώνησαν ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση για την Ευρώπη

Τσίπρας: «Ώρα να συζητήσουμε το πρότζεκτ “κοινωνική Ευρώπη”»

​Τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, με τους δύο άνδρες να επισημαίνουν την κρισιμότητα της περιόδου που γίνεται η συνάντησή τους και να συμφωνούν ότι χρειάζεται μια νέα προσέγγιση για την Ευρώπη.

Ο Α. Τσίπρας στο σύντομο διάλογο που είχε με τον κ. Γκάμπριελ μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τόνισε πως ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι έρχεται και με την ιδιότητά του ως υπουργός Οικονομίας, που σημαίνει ότι θα συζητήσουν και τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα.

«Ο κ. Γκάμπριελ είναι ένας προοδευτικός ηγέτης στην Ευρώπη και αυτό είναι κρίσιμο καθώς πρέπει να συζητήσουμε πώς θα δημιουργήσουμε ένα μέτωπο, ώστε να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ατζέντα για την ανάπτυξη, την ανεργία με θέσεις εργασίας», είπε.

Υποστήριξε ακόμα πως ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για το πρότζεκτ της κοινωνικής Ευρώπης, όπως είπε και επανέλαβε πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι ένα σήμα για να ξυπνήσει η Ευρώπη.

«Η Ευρώπη βαδίζει σαν υπνοβάτης και ελπίζουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα θα λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για την ΕΕ», τόνισε και εξέφρασε παράλληλα, τον φόβο του ότι αν δεν συμβεί αυτό οι ακροδεξιές δυνάμεις θα πάρουν πρωτοβουλίες για να γίνουν ηγεμονικές, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί.

Από την πλευρά του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρθηκε στο επενδυτικό σκέλος της επίσκεψής του, υπογράμμισε όμως παράλληλα ότι πρέπει «να φέρουμε κοντά την Ευρώπη, γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε σε διάσταση στην ΕΕ».

«Οι πλουσιότεροι επιτίθενται στους φτωχότερους και αντιστρόφως και πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση», είπε.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε ακόμα την αναγκαιότητα μιας ατζέντας ώστε να έρθει η Ευρώπη κοντά στο επίκεντρο της ανάπτυξης και της απασχόλησης και πρόσθεσε πως και αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε μια μεταρρυθμιστική διαδικασία πρέπει να στηριχθούν με επενδύσεις και ανάπτυξη.

«Οι άνθρωποι που δεν έχουν εργασία και βλέπουν τις ζωές τους να χειροτερεύουν δεν θα πάρουν το μέρος της Ευρώπης και είναι οι πιθανοί ψηφοφόροι για την έξοδο. Είδαμε ότι οι φτωχοί είναι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της εξόδου και πως στις τελευταίες εκλογές της Γερμανίας, όσοι δεν είχαν καμία ελπίδα, ψήφισαν υπέρ της ακροδεξιάς. Επίσης και στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, πριν από μερικά χρόνια, η εργατική τάξη ψήφισε κατά της Ευρώπης. Οπότε, χρειαζόμαστε μία νέα προσέγγιση για την Ευρώπη και πιστεύω ότι είναι μία καλή στιγμή γι’ αυτό», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top