Στο στόχαστρο του Σόιμπλε η Κομισιόν: «Διάβολε πρέπει να εφαρμόσει τις συνθήκες»

Άρχισε το… «αλληλοφάγωμα» για τα εθνικά ελλείμματα

Στο στόχαστρο του Σόιμπλε η Κομισιόν: «Διάβολε πρέπει να εφαρμόσει τις συνθήκες»

​Λίγα 24ωρα μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα άρχισε το αλληλοφάγωμα στην ΕΕ. Έτσι μετά από τον καυγά Μέρκελ – Ρέντσι στη Σύνοδο Κορυφής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε έστρεψε τα πυρά του για μια ακόμα φορά εναντίον της Κομισιόν για τη χαλαρότητα που επιδεικνύει κατά τη γνώμη του στις κυρώσεις στις χώρες που έχουν ελλείμματα.

«Υπεύθυνη είναι η Κομισιόν και πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις συνθήκες», είπε χθες βράδυ στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και συνέχισε:

«Αλληλεγγύη μπορεί να υπάρξει μόνον όταν όλοι τηρούν τους κανόνες. Εάν ξανά και ξανά δεν τηρείται ό,τι έχει συμφωνηθεί, δεν δημιουργείται η βάση για εμπιστοσύνη, αλλά καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός. Και οι κανόνες προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι δεν επιτρέπεται μια χώρα να έχει χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ».

Όσον αφορά στο βρετανικό δημοψήφισμα, ο Β. Σόιμπλε με την… απάθεια που τον χαρακτηρίζει ξεκαθάρισε πως «είναι θέμα της Μεγάλης Βρετανίας πώς θα χειριστεί το αποτέλεσμα. Είναι δική της υπόθεση. Έντιμο θα ήταν όμως να αποφασίσει σε εύλογο χρόνο».

Τέλος απέκλεισε και αυτός, όπως και έχει κάνει και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την υποβολή αίτησης αποχώρησης από την ΕΕ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λοζάνης.

«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τον εαυτό της στα σοβαρά. Φυσικά και θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η πολιτική και οικονομική ζημιά από αυτήν την απόφαση να μην γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Από την βρετανική απόφαση δεν πρέπει να προκύψει ντόμινο», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top