Δεν βλέπουν ακόμα ενερ��οποίηση του άρθρου 50 στις Βρυξέλλες παρά το Brexit

Τι θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες

​Θέμα κλειδί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής θα αποτελέσει το Brexit, όχι όμως και η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την αποχώρηση χωρών από την ΕΕ, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Όλα τα θέματα της τακτικής ατζέντας θα κλείσουν την Τρίτη το απόγευμα, στην συνεδρίαση που θα μετέχει ο Κάμερον πριν από το δείπνο και η Τετάρτη θα είναι η μέρα «συζήτησης προσανατολισμού για τους 27».

Ο Κάμερον στο δείπνο θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και την νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Στο παρόν στάδιο δεν περιμένουμε ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης. Όλοι έχουν καταλάβει γιατί δεν μπορεί να γίνει», είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί άτυπη σύνοδος των «27» χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο για να γίνει μια πρώτη συζήτηση επί της διαδικασίας του διαζυγίου και μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ σε επίπεδο 27.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο πρόεδρος Τουσκ είχε ήδη πει στο Συμβούλιο πριν το δημοψήφισμα ότι υπάρχει μεγάλη δυσφορία των πολιτών. Μάλιστα είχε μιλήσει με όλους τους ηγέτες της ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα για το ενδεχόμενο να βγει αρνητικό και τι πρέπει να γίνει.

Τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος Τουσκ είδε τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέρ Μπέτελ, αύριο θα δει τον Φρ. Ολαντ μετά τη Μέρκελ στο Βερολίνο, μετά τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, τον Ματέο Ρέντσι και τον Μάρκ Ρούτε.

Ο Αξιωματούχος επεσήμανε ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και αποφασιστικότητας: «πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα ότι ελέγχουμε την κατάσταση, ότι δεν υπάρχει νομικό κενό όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος γιατί το ευρωπαϊκό δίκιο εφαρμόζεται. Για την ίδια τη διαδι��ασία δεν υπάρχει επίσης νομικό κενό, καθώς υπάρχει το άρθρο 50. Τα 27 κράτη μέλη είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί είναι το μήνυμα που έστειλε ο Τουσκ και θα επαναληφθεί και την Τετάρτη από τους ηγέτες», κατέληξε.

Σε σχέση με την ενεργοποίηση άρθρο 50 δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και των άλλων να «έχουμε μια προβλεψιμότητα σε σχέση με τη διαδικασία όσο το δυνατόν νωρίτερα».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι από την πλευρά μας να ξεκινήσουμε», σημείωσε, συμπληρώνοντας όμως ότι: «είμαι βέβαιος ότι όλες οι χώρες θέλουν να ξεκινήσει η διαδικασία το συντομότερο ωστόσο καταλαβαίνουμε τη θέση του κ. Κάμερον και τις εσωτερικές δυσκολίες. Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ρεαλιστική προσέγγιση η ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τους Βρετανούς. Θα γίνει το συντομότερο αλλά όχι την Τρίτη λόγω της κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top