Κουρουμπλής: Απλή αναλογική με μπόνους 30 εδρών αν το πρώτο κόμμα είναι άνω του 40%

Υπέρ της ψήφου στα 17 έτη ο υπουργός Εσωτερικών – Έκανε λόγο για επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη

Κουρουμπλής: Απλή αναλογική με μπόνους 30 εδρών αν το πρώτο κόμμα είναι άνω του 40%

Για τον εκλογικό νόμο αλλά και τον Καλλικράτη μίλησε στο Mega ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

O υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής με μπόνους 30 εδρών για το πρώτο κόμμα αν πάρει ποσοστό άνω του 40%: «Εάν η ελληνική κοινωνία δώσει σε ένα κόμμα ή σε μία συμμαχία κομμάτων ένα ποσοστό πχ. 40%, τότε μπορεί κανείς να συνάγει το συμπέρασμα ότι θέλει να δώσει σε αυτό το κόμμα ή τον σχηματισμό τη διακυβέρνηση της χώρας. Και του δίνει πλέον η κοινωνία με αυτή την επιλογή ένα μπόνους, που είναι περίπου το 10% του συνόλου των βουλευτών. Είναι περίπου 28 με 30 βουλευτές».

Όπως ο ίδιος τόνισε, το μπόνους «είναι οι ψήφοι που δεν καταμετρώνται, διότι τα κόμματα που δεν μπαίνουν στη Βουλή, συγκεντρώνουν και αυτά έναν αριθμό ψήφων».

Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι το όριο του 3% θα παραμείνει, ενώ τάχθηκε υπέρ της ψήφου στα 17 έτη, εκτιμώντας ότι θα το δεχθεί και η ΝΔ.

Όσον αφορά τον Καλλικράτη, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για επαναθεσμοποίηση λέγοντας πως «υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που δημιουργούν καταστάσεις στασιμότητας στον χώρο της αυτοδιοίκησης και πολλές συντρέχουσες αρμοδιότητες που εμπλέκονται και δεν έχουν αποσαφηνιστεί και επίσης δημιουργούν πολύ μεγάλα προβλήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος είναι «ένα επιτελικό κράτος με μία πολυεπίπεδη αποκέντρωση, μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top