Νέες συστάσεις προς την Ελλάδα από Κομισιόν: Πρέπει να επιταχύνετε στα θέματα ασύλου

Τι ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τον Σεπτέμβριο - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Συστάσεις προς την Ελλάδα για την επανεισδοχή της στο σύστημα ασύλου «Δουβλίνο 2» υιοθέτησε σήμερα η Κομισιόν από τις Βρυξέλλες.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει στην κανονικότητα «αν τα κράτη μέλη δεν επιταχύνουν την μετεγκατάσταση των 50.000 προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ».
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι 50.000 αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την αποκατάσταση του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα και πως «τον τελευταίο μήνα μόνο 780 μετεγκαταστάθηκαν, έναντι 6.000 που προέβλεπε η συμφωνία των κρατών μελών».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, αλλά επεσήμανε πως μέχρι το Σεπτέμβρη με τη βοήθεια της ΕΕ πρέπει να έχουν διευθετηθεί και τα εξής:
- εδραίωση κατάλληλων μόνιμων και προσωρινών ανοικτών κέντρων υποδοχής και στη διασφάλιση πως όλες οι εν λόγω εγκαταστάσεις προσφέρουν επαρκείς συνθήκες υποδοχής, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση για τους ανήλικους,
- αποτελεσματική πρόσβαση στη διαδικασία ασ��λου, διασφαλίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι η ελληνική υπηρεσία ασύλου είναι επαρκώς στελεχωμένη και οργανωμένη,
- ίδρυση χωρίς καθυστέρηση νέας αρχής υποβολής προσφυγών η οποία θα είναι επαρκώς στελεχωμένη για την αντιμετώπιση όλων των εκκρεμών και μελλοντικών προσφυγών,
- εξασφάλιση της πρόσβασης σε δωρεάν νομική αρωγή στην πράξη,
- δημιουργία υποδομών για ευάλωτους αιτούντες, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων και της κατά προτεραιότητα δημι��υργίας αρμόζουσας διαδικασίας επιτροπείας.
Η σύσταση ζητεί από την Ελλάδα να υποβάλει έκθεση έως το τέλος Ιουνίου και στη συνέχεια σε μηνιαία βάση για να επιδεικνύει τους τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί πρόοδος και τι μέτρα λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών που υφίστανται στο σύστημα ασύλου.
Η Επιτροπή θα υποβάλει τον Σεπτέμβριο έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις ελληνικές αρχές και θα προχωρήσει στην κατάλληλη επικαιροποίηση των συγκεκριμένων συστάσεών της. Απώτερος στόχος είναι η επανένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς του Δουβλίνου και η επανέναρξη των μεταφορών μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το αργότερο, σύμφωνα με το χάρτη πορείας για την Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top