Εισήγηση ΒΟΜΒΑ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο! Ανοίγει το δρόμο για τις ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

«Πολύ προστατευτικό το καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα»

Εισήγηση ΒΟΜΒΑ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο! Ανοίγει το δρόμο για τις ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

​Λίγους μόλις μήνες πριν από την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αυτή τη φορά για το καυτό θέμα των εργασιακών, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με εισήγησή του, δίνει πάτημα στους δανειστές στο πάγιο αίτημά τους για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Με αφορμή την προσφυγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο εισαγγελέας Νιλς Βαλς επισημαίνει στην εισήγησή του ότι οι απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας του 1983 που ορίζουν ότι οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν από μια ομαδική απόλυση, έγκριση που εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, δε συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξεία οικονομική κρίση που προκάλεσε πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν επηρεάζει αυτό του το συμπέρασμα.

Ο κ. Βαλς ασκεί ακόμα έντονη κριτική στη χώρα μας για την πρόβλεψη του νόμου ότι οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μια προστασία που μπορεί να υποχρεώσει μια επιχείρηση να πτωχεύσει και έτσι να μη δώσει αποζημιώσεις στους εργαζομένους της.

Τέλος ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπογραμμίζει πως με δεδομένο το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο πήχης στον προσδιορισμό του τι συνιστά δικαιολογημένη απόλυση δεν μπορεί να είναι αρκετά υψηλός, καθώς αυτό θα είχε ως συνέπεια η επιχείρηση να αναγκάζεται να αναβάλλει τα σχέδιά για αναδιάρθρωση επ’ αόριστον, κινδυνεύοντας έτσι να μείνει οικονομικά αναποτελεσματική.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top