Σκληρή απάντηση Κοτζιά στην Τουρκία: «Δεν έχουν φτάσει στον 21ο αιώνα»

«Δεν απαντούν στο ότι η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού»

​Μετά από αρκετές ώρες σιωπής, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς με συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη το βράδυ στον Real Fm, απάντησε με σκληρό τρόπο απέναντι στην θρασύτατη τουρκική πρόκληση να εγείρει θέμα τζαμιού στην Ελλάδα και τουρκικής μειονότητας.

«Τους απαντήσαμε ότι με αυτές τις απόψεις φαίνεται ότι δεν έχουν φτάσει στον 21ο αιώνα και αποφεύγουν να απαντήσουν στο κύριο θέμα, ότι είναι μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού η Αγία Σοφία. Τους υπενθυμίζουμε ότι μόνο στη Θράκη υπάρχουν 320 τεμένη», είπε και πρόσθεσε:

«Έχει διαφορά ποιος απαντάει και πώς απαντάει. Εμείς συνηθίζουμε τον τελευταίο χρόνο για ζητήματα τέτοιας φύσης να απαντούν οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών και όχι ο ίδιος ο υπουργός, που είναι ένα πολύ πιο βαρύ statement».

Όσον αφορά στο ταξίδι του στην Αλβανία απέρριψε τον χαρακτηρισμό «επεισοδιακό», τονίζοντας πως «επεισοδιακά ήταν τα ρεπορτάζ».

«Η εικόνα είναι ένα παιχνίδι διόγκωσης και σμίκρυνσης. 150 τύποι που έχουν μία άποψη διαδήλωναν περί Τσάμηδων και στο τέλος θύμωσαν και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, γιατί είχε το θάρρος και την τιμή να τους πει τέσσερις φορές στην κοινή συνέντευξη Τύπου αλλά και στις ομιλίες που κάναμε στο πανεπιστήμιο των Τιράνων ότι δεν μπορούν να τίθενται εδαφικά ζητήματα», είπε.

Σχολίασε όμως τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Ε. Ράμα σημειώνοντας πως «στη διεθνή πολιτική και στις διεθνείς σχέσεις υπάρχουν προβλήματα. Το ερώτημα είναι προς τι υπάρχει η διπλωματία. Για να βάζει την ουρά κάτω από τα σκέλια και να φεύγει τρομαγμένη επειδή κάποιος είπε κάτι ή για να λύνει προβλήματα. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Έντι Ράμα είπε πράγματα με το βλέμμα στραμμένο σε εσωτερικά ζητήματα της Αλβανίας, ωστόσο όταν έγινε η επίσημη συνάντησή μας δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα. Η παρουσία μας στην Αλβανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να πέσουν οι τόνοι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top