Κατρούγκαλος: «Στο επίκεντρο της κυβέρνησης η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων»

Ο Υπουργός Εργασίας στην 105η Διεθνή Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

​«Η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συμμετείχε την Τετάρτη στην 105η Διεθνή Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε στην ομιλία του ότι η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας, απόρροια της οικονομικής κρίσης, ενώ έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη αναμόρφωση της οικονομίας» και για «κατάρρευση τόσο των εργασιακών σχέσεων όσο και των αναδιανεμητικών μηχανισμών του κράτους πρόνοιας», με αποτέλεσμα «μια άνευ προηγουμένου όξυνση των ανισοτήτων».

Μεταξύ άλλων σημείωσε : «Η συνταγή των δύο πρώτων μνημονίων, η οποία επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, δεν αντιμετώπισε τα εθνικά ή τα γενικότερα γενεσιουργά αίτια της κρίσης, αλλά επέβαλε τις ίδιες ενιαίες προσταγές της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, απαιτώντας την οριζόντια μείωση όλων των δημοσίων δαπανών, ενώ, την ίδια στιγμή, επέφερε γενικευμένη απορρύθμιση του εργατικού Δικαίου».

Ακόμη, επισήμανε ότι «Για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων στην αγορά εργασίας, η ελληνική κυβέρνηση θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της: την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς εργασίας και την προστασία των φτωχών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δεσμευόμενη, μεταξύ άλλων, για την επίτευξη των βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε. στο εν λόγω πεδίο, καθώς και για την προώθηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

«Είναι σημαντικό ��α εξασφαλίσουμε κοινωνική δικαιοσύνη στις μακρο-οικονομικές πολιτικές, ούτως ώστε τα οφέλη από την ανάπτυξη να κατανεμηθούν δίκαια και οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να τύχουν ουσιαστικής προστασίας» κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top