Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΓΧΥΣΗ στο εσωτερικό της κυβέρνησης για δημοψήφισμα και συνταγματική αναθεώρηση

Τα μαζεύει η Γεροβασίλη, ψάχνονται στην κυβέρνηση

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΓΧΥΣΗ στο εσωτερικό της κυβέρνησης για δημοψήφισμα και συνταγματική αναθεώρηση

​Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης μετά από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ο. Γεροβασίλη που άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σήμερα μετά από τον Ν. Βούτση και τον Σ. Φάμελλο που έβαλαν φρένο στο ενδεχόμενο αυτό, και η ίδια η κυρία Γεροβασίλη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επιχείρησε να μαζέψει όσα είπε χθες.

«Ουδείς υπονόησε και ουδείς σκέφτηκε ότι θα παρακαμφθούν οι συνταγματικές διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στη συζήτηση θα εμπλακούν τα πολιτικά κόμματα αλλά και ο ελληνικός λαός, θα δούμε πως. Δεν έχει αποφασιστεί τίποτα αν θα γίνει διαδικασία με λαό ή με ποιο τρόπο. Δεν άνοιξα αυτή τη συζήτηση εγώ απλώς δεν την έκλεισα», είπε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αρκετά είναι τα κυβερνητικά στελέχη που τα γυρίζουν τώρα και μιλούν για αλλαγές στο Σύνταγμα που θα έχουν στόχο να ενισχύσουν τα δημοψηφίσματα.

Μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες παραδέχονται πως το δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές δεν γίνεται και εκτιμούν ότι είτε η κυβέρνηση ήθελε να πει κάτι άλλο, είτε είχε άγνοια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον Alpha 9,89 σημείωσε ότι θα ανοίξει μια συζήτηση για τον ρόλο των δημοψηφισμάτων αυτών καθαυτών και για την αναβάθμισή τους.

Προσοχή συνέστησε από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega όταν γίνεται κουβέντα για το θέμα του δημοψηφίσματος για θέματα του συντάγματος, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης μέσω Twitter υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος και η αλλαγή του εκλογικού νόμου απαιτούν ουσιαστικό διάλογο και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Αντίθετα, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μέσω Twitter επίσης ξιφουλκεί εναντίον όσων απορρίπτουν την πρόταση αυτή.

«Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, πρόσφατα η Ισλανδία (2010) έδωσαν το λόγο στο λαό να αποφασίσει για το Σύνταγμα με δημοψήφισμα. Αλλά οι δικτατορίες και οι ελίτ φοβούνται τη φωνή των πολιτών», έγραψε, ξεσηκώνοντας ποικίλες αντιδράσεις.

Πάντως η κυβερνητική πρόταση για αναθεώρηση θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος μέσω της συλλογής υπογραφών των πολιτών, την καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου κοινοβουλευτικής θητείας, την αναβάθμιση των νομοθετικών δυνατοτήτων της βουλής αλλά και των δυνατοτήτων ελέγχου των βουλευτών, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και των τρόπων χρηματοδότησης των κομμάτων. Ελέγχεται επίσης κατά πόσο θα προωθηθεί η εκλογή ΠτΔ από τον λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει στην Βουλή την αλλαγή εκλογικού νόμου ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Το ερώτημα όμως είναι αν θα προτείνει την απλή αναλογική ή απλώς τη μείωση του μπόνους.

Επίθεση από την αντιπολίτευση

Στον Γ. Κατρούγκαλο απάντησαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ε. Βενιζέλος, λέγοντας πως δημοψήφισμα για το Σύνταγμα έκανε μόνο η Χούντα, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο Action 24 τόνισε πως αν η κυβέρνηση σκέφτεται νέες κάλπες δημοψηφίσματος, καλύτερα θα είναι να κάνει εκλογές.

«Δεν υπάρχουν αυτά λυπάμαι. Το Σύνταγμα το απορρίπτει. Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος γίνεται μέσα στο κοινοβούλιο. Δημοψήφισμα μπορεί να γίνει για σπουδαίο εθνικό ζήτημα και για ψηφισμένο νομοσχέδιο. Τι δουλειά έχει η αναθεώρηση του συντάγματος. Αυτή η συζήτηση κλείνει», δήλωσε από την πλευρά του ο Μ. Βορίδης στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top