Νέο ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ Ράμα! Θέτει και πάλι θέμα Τσάμηδων λίγο πριν την επίσκεψη Κοτζιά

Τι απαντά το υπουργείο Εξωτερικών

Νέο ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ Ράμα! Θέτει και πάλι θέμα Τσάμηδων λίγο πριν την επίσκεψη Κοτζιά

​Σε ένα νέο εθνικιστικό παραλήρημα επιδόθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, παραμονές της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά στα Τίρανα, εγείροντας για μια ακόμα φορά θέμα Τσάμηδων.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του κόμματων των Τσάμηδων, είπε μεταξύ άλλων πως θα τεθεί στον κ. Κοτζιά το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όπως τόνισε, τώρα οι Έλληνες δεν φεύγουν από το τραπέζι της συζήτησης, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει ζητήματα που από το ’90 η Ελλάδα διατηρεί ξεκάθαρη και σταθερή στάση.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Έντι Ράμα τόλμησε να ξεστομήσει ότι το μαντείο της Δωδώνης και ο Όλυμπος έχουν την αφετηρία τους στην Τσαμουριά.

«Τον πρώτο θρόνο ο θεός τον είχε στην Τσαμουριά. Ελπίζω οι γείτονές μας να μην παραπονεθούν διότι κάναμε και τον Δία Τσάμη», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, στο εθνικιστικό παραληρήμα του Ράμα.

«H Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δι��αστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη, διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top