ΚΡΙΣΙΜΟ EuroWorking Group ΣΗΜΕΡΑ για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.

Οι εκκρεμότητες ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές

Το Euro Working Group συνέρχεται σήμερα Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη, με σκοπό να δώσει το σήμα για την έναρξη των διαδικασιών επικύρωσης της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δις ευρώ, από 5 κοινοβούλια κρατών μελών της ευρωζώνης, αν και εφόσον η ελληνική πλευρά έχει ολοκληρώσει την νομοθετική διαδικασία των προαπαιτούμενων που είχε θέσει το προηγούμενο Εurogroup.

«Έπρεπε να κάνουμε από νωρίς τηλεδιάσκεψη, γιατί αν περιμέναμε το τακτικό EWG της επόμενης Πέμπτης θα υπήρχαν κάποιοι υπουργοί που δεν θα προλάβαιναν να ενημερώσουν τις επιτροπές και τις άλλες δομές των κοινοβουλίων τους», είπε πηγή με γνώση των συζητήσεων.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι στο EWG θα βρεθεί επί τάπητος και μια «πλήρης έκθεση συμμόρφωσης». «Στην τελευταία ενημέρωση που είχα, υπήρχαν κάποια μικρά θέματα ανοιχτά», λέει η ίδια πηγή, το βράδυ της Κυριακής και συμπληρώνει «θα περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πουν οι θεσμοί και η ελληνική πλευρά».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η δόση θα έρθει στα ελληνικά ταμεία, πολύ κοντά στο eurogroup της 16ης Ιουνίου, «λίγο πριν, ή λίγο μετά», χωρίς άλλα απρόοπτα. Αμέσως μετά η ΕΚΤ σκοπεύει να επαναφέρει την εξαίρεση στην αποδοχή ελληνικών ομολόγων και η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια σημαντική ελάφρυνση των capital controls.

Η γενική στόχευση είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί εξαιρετικά μέχρι το φθινόπωρο και να έχει μπει σε μια τροχιά που δεν θα μπορεί να δια��αχθεί εύκολα. Να υπάρξουν δηλαδή «μαξιλάρια» και για να απορροφήσουν τους κινδύνους που έρχονται. Οι Βρυξέλλες θέλουν η Ελλάδα να μπορεί να μπει σε τροχιά πωλήσεων ομολόγων «από πολύ νωρίς».

Την ίδια ώρα ξεκινά και μια μεγάλη εκστρατεία πειθούς και σταθεροποίησης, με κεντρικό μήνυμα ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και πως η επένδυση σε ελληνικά ομόλογα κάποια στιγμή στο τέλος του πρώτου μισού του 2017 «είναι συμφέρουσα υπόθεση».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top