Το είδαμε κι αυτό! ΥΜΝΟΙ Ντάισελμπλουμ για Τσίπρα: «Τον θαυμάζω»

«Υποσχέθηκε το απίθανο αλλά άλλαξε»

Το είδαμε κι αυτό! ΥΜΝΟΙ Ντάισελμπλουμ για Τσίπρα: «Τον θαυμάζω»

​Ποιος να μας το’ λεγε ότι θα φτάναμε στο σημείο να ακούσουμε τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να πλέκει το εγκώμιο στον Αλέξη Τσίπρα!

Κι όμως συνέβη και αυτό, καθώς ο κ. Ντάισελμπλουμ σε κοινή του συνέντευξη σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Θαυμάζω τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αφού πρώτα συμφώνησε στο νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει σκληρούς όρους», είπε και μας άφησε με το στόμα ανοιχτό.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε ακόμα βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα στηρίξει την ευρωζώνη στο σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2018, οπότε και η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης.

«Είμαι σοσιαλδημοκράτης και θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πιο χαρακτηρισ��ικό παράδειγμα. Προέρχεται από την άκρα αριστερά και εξελέγη πέρσι με την υπόσχεση να πραγματοποιήσει το αδύνατο. Μετά από μια νέα κρίση, διόρθωσε τα λάθη του, ο ίδιος άλλαξε, το κόμμα του έχει γίνει πιο ειλικρινές και εξελέγη από τον ελληνικό λαό για δεύτερη φορά. Τον θαυμάζω πολύ όπως και τον Ματέο Ρέντσι. Προωθούν τις μεταρρυθμίσεις και θα καταφέρουν να παραμείνουν στην εξουσία», πρόσθεσε.

Βολές κατά Γιούνκερ για το σύμφωνο σταθερότητας

Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν ήταν και τόσο ενθουσιασμένος και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ασκώντας του κριτική για την άποψη που εξέφρασε ότι θα πρέπει η ΕΕ να διατηρήσει μια πιο χαλαρή στάση σε ό,τι αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Ο κ. Γιούνκερ δε θα πρέπει να κάνει τα στραβά μάτια στην περίπτωση του ελλείμματος της Γαλλίας», είπε και πρόσθεσε:

«Όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν λέει ότι ισχύουν διαφορετικά πράγματα για τη Γαλλία, τότε αυτό πραγματικά βλάπτει την αξιοπιστία της Κομισιόν ως θεματοφύλακα του Συμφώνου Σταθερότητας. Θα ήταν σοφό, εάν η Επιτροπή πρόσεχε λίγο παραπάνω την αξιοπιστία της. Εμείς τα κράτη μέλη χρειαζόμαστε έναν αντικειμενικό κριτή ο οποίος να διαφυλάσσει το Σύμφωνο».

Εξέφρασε ακόμα την ένστασή του για την πολιτικοποίηση που όπως λέει παίρνουν οι δημοσιονομικές αποφάσεις και ανέφερε το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου πρόσφατα η Κομισιόν ανέβαλε την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του ελλείμματος για μετά τις εκλογές.

«Εάν η Επιτροπή εξακολουθήσει να κάνει τα στραβά μάτια ξανά και ξανά, στο τέλος το Eurogroup θα καταντήσει μια τυφλή νομισματική ένωση. Την επόμενη φορά η Κομισιόν θα κάνει τα στραβά μάτια και για άλλους και στο τέλος θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε όλους και θα έχουμε μια τυφλή νομισματική Ένωση», είπε και πρόσθεσε:

«Εάν ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά για την Γαλλία, τότε αυτό καταστρέφει πραγματικά την αξιοπιστία της Κομισιόν ως προστάτη του Συμφώνου και αυτό με ανησυχεί. Η Επιτροπή θα πρέπει να διατηρήσει και να προστατεύσει τους κανόνες του Συμφώνου ανεξαρτήτως του μεγέθους ενός κράτους-μέλους ή του εάν διεξάγονται εκλογές. Εγώ, ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, θα είναι υπ' αυτές τις συνθήκες δύσκολο να ζητήσω από το Κοινοβούλιο της χώρας μου να τηρήσει το Σύμφωνο, όταν οι άλλοι δεν το τηρούν».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top