Στη Βουλή οι τροπολογίες για τα «κόκκινα» δάνεια και το ΕΚΑΣ - Τι αλλάζει!

Μπαράζ για να κλείσει η αξιολόγηση - Στην Ολομέλεια την Πέμπτη

​Τέσσερις τροπολογίες, με τις διορθώσεις που απαιτούσαν οι δανειστές, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ, κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή.

Οι τροπολογίες «φιλοξενούνται» στο νομοσχέδιο για την Κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας για τη Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ θα ζητηθούν στην Ολομέλεια την Πέμπτη.

Εκτός του να κλείσει όλα τα ανοικτά θέματα με τους θεσμούς, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει θετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Πέμπτη, για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων.

Το ορίζεται:

ΕΚΑΣ

Μεταφέρεται από 1η Ιουνίου η εφαρμογή των χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων, κάτι που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής αναδρομικών από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αυτό τον τρόπο προκύπτει δαπάνη της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα, ως αποδοχές για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία έως και 31/12/2013 και όχι μέχρι την αποχώρηση όπως ίσχυε. Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%.

Ειδικά μισθολόγια

Η αναστολή του «παγώματος» των μισθολογικών προαγωγών δεν εφαρμόζεται, υπό την προϋπόθεση ότι θα ορίζονται, θα εξειδικεύονται και θα νομοθετούνται ισοδύναμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει η σχετική τροπολογία. Αν αυτό δεν γίνει εντός της προθεσμίας, τότε «παγώνουν» οι μισθολογικές προαγωγές.

«Κόφτης»

Σύμφωνα με την τροπολογία, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας, η αναστολή ή μείωση του ύψους των δαπανών που θα κόβονται θα απαιτεί συμφωνία και όχι απλή διαβούλευση με τους δανειστές. Επιπλέον, στην ετήσια έκθεση που θα συντάσσει ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να καθορίζει το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ των «καθαρών» μέτρων, δηλαδή αφού υπολογιστεί και αφαιρεθεί η υφεσιακ�� τους επίπτωση.

«Κόκκινα» δάνεια

Η τροπολογία προστατεύει τους δανειολήπτες των οποίων θα πωληθεί το δάνειο από υπέρογκο επιτόκιο. Συγκεκριμένα, στις νομοτεχνικές διευκρινίσεις για τις εταιρείες που θα αγοράζουν τα δάνεια αναφέρεται ότι στην περίπτωση που μεταβιβάζεται κάποιο δάνειο για το οποίο ισχύει κυμαινόμενο επιτόκιο, αυτός που το αγοράζει δεν μπορεί να ορίσει περιθώριο παραπάνω από το επιτόκιο αναφοράς, υψηλότερο από εκείνο που είχε ορίσει η τράπεζα. Εκτός αν στην αρχική δανειακή σύμβαση περιγράφονται με ακρίβεια τα συγκεκριμένα κριτήρια για τη μεταβολή του κριτηρίου.

Στην εν λόγω τροπολογία δεν γίνεται καμία αναφορά για τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, κάτι που επιβεβαιώνει το ότι το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμό��ητα.

Αναλυτικά οι τροπολογίες

Δείτε την τροπολογία για το ΕΚΑΣ

Δείτε την τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ

Δείτε την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα ειδικά μισθολόγια και τις διορθώσεις στον «κόφτη»

Δείτε την τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top