Εισφορές, «κόκκινα» δάνεια και αναπηρικές μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις

Αγώνας δρόμου για να υπάρξει συμφωνία και εκταμίευση της δόσης

Εισφορές, «κόκκινα» δάνεια και αναπηρικές μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις

​Το τελικό σπριντ κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες της αξιολόγησης και να πάρει τη δόση των 7,5 δισ ευρώ. Καυτά ζητήματα που παραμένουν ακόμη ανοικτά είναι οι μειωμένες αρχικές εισφορές για τους επαγγελματίες και η παροχή αναπηρικών συντάξεων μετά από εργατικό ατύχημα.

Αναλυτικότερα….

Αύριο Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τις τροπολογίες με τα υπόλοιπα της αξιολόγησης. Μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών υπάρχει πυρετός διαβουλεύσεων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και στις λεπτομέρειες, έτσι ώστε έως την Παρασκευή να ψηφιστούν οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και την απελευθέρωση του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα φέρει περισσότερη και φθηνότερη χρηματοδότηση για τις τράπεζες.

To 80% των εκκρεμοτήτων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ήδη κλείσει και μένουν ανοικτά μερικά καυτά ζητήματα.

Οι θεσμοί θέλουν να ξηλωθεί η διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προβλέπει παροχή σύνταξης περίπου 800 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο της εθνικής σύνταξης, σε όσους μένουν ανάπηροι από εργατικό ατύχημα. Αυτό που θέλουν είναι να δίνεται μόνο η εθνική σύνταξη με μικρή προσαύξηση.

Ζητούν ακόμη να μην ισχύσουν οι εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τα πρώτα χρόνια εργασίας δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών, χωρίς όμως να έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή.

Στο θέμα του ΕΚΑΣ υπάρχει σύγκλιση, με τους θεσμούς να δέχονται την ελληνική θέση για απώλεια του επιδόματος από τους χαμηλοσυνταξιούχους από την 1η Ιουνίου με κάλυψη του σχετικού κόστους από το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης .

Στα «κόκκινα» δάνεια οι θεσμοί θέλουν να πουληθούν σε funds όλα τα δάνεια για τα οποία έχει εγγυηθεί το δημόσιο. Η κυβέρνηση θέλει ν�� εξαιρεθούν τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του δημοσίου που έχουν δοθεί σε σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.

Δείτε επίσης:

Μεσημεριανό μαζί πήραν Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Στουρνάρας-Τι είχε το μενού

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top