ΔΝΤ: Επιμένει στη βιωσιμότητα του χρέους και λέει… όχι στη λιτότητα και τον «κόφτη»!

Τι απάντησε ο Ράις στην ερώτηση του Star για το αν το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα

Επιμένει το ΔΝΤ, λίγες ημέρες πριν την σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου, ότι πρέπει να ικανοποιηθούν οι όροι του για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως απάντησε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις στον ανταποκριτή του Star Δημήτρη Σουλτογιάννη, στο ερώτημα «εάν υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει προσέγγιση και εάν το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα».

Ο κ. Ράις υπενθύμισε σε αρκετά σημεία της συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον τις προτάσεις του ΔΝΤ για ανακούφιση του χρέους στους άλλους εταίρους και επισήμανε ότι η συζήτηση των Ευρωπαίων με την Ελλάδα συνεχίζεται, από την οποία θα εξαρτηθεί και η απόφαση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

«Η συζήτηση είναι ενεργή και σε εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράις, ο οποίος χαιρέτισε πάντως την πρόοδο που ήδη έγινε από Ελλάδα (στο Eurogroup της 9ης Μαΐου), Για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επέμεινε στα δύο σκέλη τα οποία θα πρέπει να εκπληρωθούν ως προϋπόθεση για την συμμετοχή του (υλοποίηση οικονομικών στόχων και βιωσιμότητα του χρέους).

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι «καλωσορίζει την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους την οποία το ΔΝΤ έβαλε στο τραπέζι» ενώ επανέλαβε την πρόταση για την διευκόλυνση αποπληρωμής του χρέους μέσω περιόδου ωριμότητας και χαμηλότερα επιτόκια.

ΔΝΤ κατά της λιτότητας και του… «κόφτη»!

Αίσθηση προκαλεί πάντως ότι το ΔΝΤ τάσσεται κατηγορηματικά κατά της λιτότητας, επανερχόμενο στη θέση του ότι υπερβολικοί οικονομικοί στόχοι σε συγκεκριμένους τομείς δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν. «Πιστεύουμε ότι έχει υπάρξει πολλή λιτότητα… Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα και ήδη οι φτωχοί έχουν υποστεί μεγάλη λιτότητα» τόνισε, ο Ράις ο οπο��ος ανέφερε ότι αυτή είναι και η θέση της Λαγκάρντ.

Αν και ο Ράις ανέφερε ότι «περιμένουμε με ανυπομονησία το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας» φάνηκε γενικότερα να κρατάει «μικρό καλάθι» για τη συνεδρίαση στις 24 Μαϊου, ��νώ ενδεικτικό είναι πως ανακοίνωσε ότι το Ταμείο θα εκπροσωπηθεί από τον Πολ Τόμσεν (και όχι την Κριστίν Λαγκάρντ).

«Το ΔΝΤ έχει αποδείξει την ετοιμότητά του, μόλις το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση και τις μεταρρυθμίσεις με τρόπο που θα βγαίνει το αποτέλεσμα, το ΔΝΤ θα πάρει τις αποφάσεις του» ανέφερε

Εντύπωση προκάλεσε και το ότι εμμέσως τάχθηκε κατά του κόφτη ουσιαστικά και επισήμανε ότι «ακόμα εξετάζουμε τις μεταρρυθμίσεις»!

«Είμαι πλήρως δεσμευμένοι και υποστηρικτικοί για το ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι αρχές που θέτουμε. Είμαστε ευέλικτοι αλλά υπάρχει δουλειά που πρέπει να κάνουμε» τόνισε ο Ράις , στέλνοντας το μήνυμα ότι μόνο αν ικανοποιηθούν συγκεκριμένοι όροι θα συ��μετάσχει στο πρόγραμμα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top