ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ! Η συμφωνία φέρνει 10,7 δισ–Πόσο ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ πέφτει στην αγορά–Τι θα κάνει το ΔΝΤ

Στη λαιμητόμο στέλνει μισθούς και συντάξεις ο κόφτης

«Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από τη συμφωνία» υπογράμμισε ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση Ελλάδας-θεσμών και τη συμφωνία στο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα πλέον επίσημα χείλη, τα χρήματα που θα δοθούν στην Ελλάδα με τη δόση θα είναι 10,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. θα πάνε για το χρέος και τα υπόλοιπα 4,7 δισ. θα πέσουν στην αγορά για να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Επιτέλους, δηλαδή, θα μπει ζεστό χρήμα στην αγορά για να μπορέσει να κινηθεί το εμπόριο.

Ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας για τον κόφτη, έκανε λόγο για «περικοπές εκτός διακριτικής ευχέρειας (non discretionary)» και συγκεκριμένα, μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου!

Όπως εξήγησε, απομένει ένα πακέτο με 17 προαπαιτούμενα, τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν πριν γίνει η εκταμίευση της δόσης. «Οι τελικές διευκρινίσεις θα δοθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και η ψήφιση αναμένεται να συμβεί μέσα στην εβδομάδα» επισημαίνει ο αξιωματούχος των Βρυξελλών.

«Το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό έχουν ψηφιστεί και τώρα τα ελέγχουμε πριν τα προσυπογράψουμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Τα υπόλοιπα μέτρα αναμένουμε να ψηφιστούν στις επόμενες 10 μέρες, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση».

Τι θα κάνει το ΔΝΤ

«Η συμφωνία είναι συμφωνία της Ελλάδας, των τριών ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών μελών της ευρωζώνης. Το Εurogroup την ενέκρινε ενώ το ΔΝΤ έχει εκφράσει την ευρεία του στήριξη, αλλά θα πάρει την τελική του απόφαση όταν φέρει το πρόγραμμα στο διοικητικό του συμβούλιο» ξεκαθάρισε ο ανώτατος αξιωματούχος.
Παραμένει στο 3,5% ο στόχος για το πλεόνασμα
Όσον αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, παραμένει στο 3,5% (δηλαδή μέτρα 5,4 δισ. ευρώ) για το 2018.
O αξιωματούχος εκτιμά ότι το 3,5% είναι διατηρήσιμο για τα αμέσως επόμενα έτη αλλά σχετικά δύσκολα για μια μακρύτερη περίοδο, αλλά είναι κάτι που άλλα κράτη μέλη έχουν πετύχει.
Συνεπώς, εξήγησε ότι χρειάστηκαν μέτρα 3 μονάδων του ΑΕΠ: μια μονάδα από τις συντάξεις, μια μονάδα από το φορολογικό, 0,25% από το ΦΠΑ και 0,75% από μειώσεις στο μισθολόγιο του δημοσίου και άλλες παραμετρικές μειώσεις.
«Όλα τα μέτρα είναι παραμετρικά», είπε ο αξιωματούχος και σημείωσε ότι «για πρώτη φορά ζητάμε από τη χώρα να νομοθετήσει για τρία χρόνια και όχι απλά για το επόμενο έτος». Ωστόσο, εξήγησε «αυτό ήταν θέμα αξι��πιστίας και ιδιοσυγκρασίας του προγράμματος» και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είχε λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πέρσι το καλοκαίρι. «Στα μέτρα δεν έχουμε υπολογίσει την απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.
Ανοίγει και ο καυτός φάκελος των εργασιακών
Μετά την πρώτη αξιολόγηση, σειρά παίρνει ο «καυτός» φάκελος των εργασιακών.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, μετά την εκπόνηση σχετικής έκθεσης, τα εργασιακά θα μεταφερθούν στη δεύτερη αξιολόγηση. Η επόμενη αξιολόγηση θα περιέχει περί τα 43 προαπαιτούμενα, δηλαδή -όπως είπε- «δεκαπλάσιος όγκος δουλειάς από ένα κανονικό πρόγραμμα».
Ενδεικτικά, ανέφερε την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, το συνταξιοδοτικό, τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και το διαχωρισμό των τμημάτων της εταιρίας), το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα μέτρα για τη διαφθορά, το άνοιγμα επαγγελμάτων (όπως τα φαρμακεία) και άλλα.
Μάλιστα, ο κοινοτικός αξιωματούχος υπολόγισε ότι αν η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα από όλα τα παραπάνω, αυτομάτως το πλεόνασμα θα ήταν 0,5% για το 2018.
Ωμή ομολογία: Πο��ύ σκληρό το πρόγραμμα για τους νέους συνταξιούχους
Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε τις προβλέψεις της συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές «συντηρητικές και προσεκτικές». Ενδεικτικά, ανέφερε ότι για τα έτη του προγράμματος ως το 2018 τα πρωτογενή έσοδα και οι πρωτογενείς δαπάνες θα είναι: 48 δις, 47,8 δις, 46,4 δις, 45,4 δις και 47,3 δις, 48 δις, 47,1 δις και 44,9 δις, αντίστοιχα, ενώ η εξέλιξη του ΑΕΠ -0,9, -0,5, +3,5 και + 4,5.
Αντίστοιχα, το συνταξιοδοτικό εκτιμά πως θα συνεισφέρει με εξοικονόμηση 0,9%, 1,4%, 1,7%, 1,9%, 2,2%, 3,0% και 3,1% του ΑΕΠ για τα έτη από το 2016 ως το 2020 και τα έτη 2025 και 2030 αντίστοιχα.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος χαρακτήρισε «πολύ σκληρό για τους νέους συνταξιού��ους» το πρόγραμμα και τόνισε ότι οι παλιοί συνταξιούχοι δεν θα δουν την ονομαστική τους σύνταξη να μειώνεται, αλλά θα την δουν να επαναϋπολογίζεται με το νέο σύστημα και αν υπάρχει διαφορά, τότε η σύνταξη θα παγώνει μέχρι να ισοσταθμιστεί από τον πληθωρισμό.
Έσοδα 6 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις ως το 2018
Σε σχέση με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, εξήγησε ότι αναμένεται να αποδώσει έσοδα 6 δισ. ως το 2018 και σε αυτό θα ενταχθούν εταιρίες του δημοσίου ως το τέλος του έτους, οι μετοχές των τραπεζών και τμήμα της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Το διοικητικό του συμβούλιο θα είναι πενταμελές και ο πρόεδρος μαζί με ένα ακόμα μέλος θα διορίζονται από την Κομισιόν.
Τι είπε για τα capital controls
Τέλος, σε σχέση με τα capital controls, o αξιωματούχος εξήγησε αυτό είναι μια απόφαση των ελληνικών αρχών, αλλά «θα πρέπει να το δουν συνετά για να μη υπάρξει φυγή κεφαλαίων». Σημείωσε, δε, ότι με την συμφωνία για το χρέος, θα δημιουργηθούν και γι' αυτό οι κατάλληλες συνθήκες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top