Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει σχέδιο Β για το μεταναστευτικό και τη συμφωνία με Τουρκία

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

​Την ύπαρξη "σχεδίου Β" για το μεταναστευτικό, το οποίο υποτίθεται πως προβλέπει την μετάθεση του βάρους φιλοξενίας των προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, διέψευσε κατηγορηματικά ο επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, ο αρμόδιος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μίλτου Κίρκου δήλωσε κατηγορηματικά ότι "οι φήμες αυτές δεν έχουν καμία βάση". Τόνισε δε, πως "η ΕΕ έχει ένα και μόνο σχέδιο για το προσφυγικό, το σχέδιο Α, το οποίο βασίζεται στη συνεργασία με την Τουρκία και αποδίδει ήδη καρπούς".
Ο επίτροπος ενημέρωσε την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με αντικείμενο την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου, που πρότεινε πριν από μια εβδομάδα η Κομισιόν, αλλά και την αποκατάσταση της κανονικότητας στη ζώνη Σένγκεν, από κοινού με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς και την αρμόδια Ολλανδή υπου��γό Τζέννις Χέννι-Πλάσα��ρτ.
Τόσο η αρμόδια υπουργός εκ μέρους του Συμβουλίου, όσο και ο επίτροπος τόνισαν πως οι έλεγχοι που επίσης προσφάτως επεκτάθηκαν για άλλους 6 μήνες είναι προσωρινοί (στα 5 συνοριακά περάσματα εντός της ζώνης όπου και εκτελούνται) και πως η κατάσταση βελτιώνεται. Παραμένει δε ο στόχος για πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας ως το τέλος του έτους.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Χέννι-Πλάσαερτ δήλωσαν πως "οι σοβαρές ελλείψεις στους συνοριακούς ελέγχους στην Ελλάδα, που οδήγησαν στους συνοριακούς ελέγχους έχουν εν πολλοίς αντιμετωπιστεί", ενώ απομένουν μόνο ελάχιστες παρεκκλίσεις. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα οφείλει να βελτιώσει την επιτήρηση των θαλασσίων περασμάτων, να βελτιώσει την ικανότητα φιλοξενίας μεταναστών και να καταγράψει όσους δεν έχουν ως τώρα καταγραφεί.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν και το Συμβούλιο, βρίσκεται εντός τροχιάς για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εγκαίρως, ενώ και οι ροές από την Τουρκία έχουν πλέον περιοριστεί στο ελάχιστο και μένει τώρα να διαπιστωθεί αν η μείωση είναι διατηρήσιμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top