Τσίπρας: «Δε θα ανεχθούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία»

«Προκύπτουν εμπόδια από τις μονομερείς αξιώσεις της γείτονος»

Τσίπρας: «Δε θα ανεχθούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία»

​Αιχμές εναντίον της Τουρκίας άφησε ο πρωθυπουργός, μετά από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Α. Τσίπρας τόνισε πως η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι κομβικής σημασίας ώστε να επιτευχθεί η μείωση των προσφυγικών ροών, ωστόσο επεσήμανε πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η Τουρκία με τη στάση της βάζει συνεχώς εμπόδια στο Αιγαίο.

«Ο μόνος στόχος της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι η μείωση των προσφυγικών ροών. Έχουμε όμως δυστυχώς αρκετό δρόμο ακόμη. Είναι σαφές ότι προκύπτουν εμπόδια από τις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας που εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας των γειτόνων στον εναέριο χώρο μας. Η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι σαφές ότι δεν θα σταματήσουμε και τις σκληρές μας προσπάθειες να καταστήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματική τη συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος ακόμα στον πόλεμο στη Συρία και την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ότι «όλοι θα πρέπει να γινόμαστε σοφότεροι από τα λάθη του παρελθόντος», ενώ τόνισε πως «η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στον εντοπισμό των διακινητών και η υποβοήθηση των Τουρκικών Αρχών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο είναι σημαντική».

Τέλος σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού» και πως «οι κρίσεις στην Ευρώπη είναι αρκετές, και δεν χρειαζόμαστε και άλλες κρίσεις».

Από την άλλη, ο κ. Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τον Α. Τσίπρα για τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και αναφερόμενος στην επιχείρηση στο Αιγαίο, έκανε λόγο για προσπάθεια ουσίας που ήδη έχει φέρει αποτελέσματα, καθώς έχουν μειωθεί οι ροές προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε εκτενώς και στις σχέσεις της συμμαχίας με τη Ρωσία, όμως απέφυγε επιμελώς να κάνει οποιοδήποτε σχόλια για τα όσα προηγουμένως είχε αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη στάση της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top