Κλείσιμο της αξιολόγησης έως τα μέσα Απριλίου βλέπει ο Κατρούγκαλος

Πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ

Αισιόδοξος πως είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση ως τα μέσα Απριλίου εμφανίστηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εργασίας συμμετείχε την Πέμπτη σε εκδήλωση των Ελλήνων τεχνοκρατών που υπηρετούν στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο ΔΝΤ και μετά το τέλος της είχε συνομιλία με δημοσιογράφους.

«Η επίσκεψη μου εδώ είναι σχετική με την γενική προσπάθεια που κάνουμε να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη για την πολιτική μας – ούτως ή άλλως δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι μια εξαίρεση, η Ελλάδα είναι θύμα των ίδιων πολιτικών που εφαρμόζονται παγκόσμια και ειδικά στην ήπειρο μας τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα μίλησα στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνέδ��ιου της Αμερικανικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου με θέμα “Οικονομία και Δικαιοσύνη”. Πρακτικά για το πώς το δημόσιο χρέος και η εξυπηρέτηση του πρέπει να συμβαδίζουν με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και με την προστασία των δικαιωμάτων» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη διαφορετικά μοντέλα για το πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο: «Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπάρχει μια σκέψη για την πραγματοποίηση ενός μηχανισμού διεθνούς δικαστηρίου πτωχεύσεων, που το ονομάζουν και Global Financial Net. Υπάρχει η πρόταση της Αργεντινής για μια διεθνή σύμβαση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που θα διέπει τη διαδικασία με την οποία θα γίνεται η αναδιάρθρωση του χρέους και την οποία εμείς υποστηρίζουμε. Αύριο πηγαίνω σ��η Νέα Υόρκη όπου θα μιλήσω σε ένα συνέδριο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου καλεσμένος είναι επίσης ο Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. Εκεί το θέμα είναι ανάλογο, “Τεχνοκρατία και Δημοκρατία”, κατά πόσο μπορεί να υπάρχουν τεχνοκρατικά ουδέτερες λύσεις σε τέτοια ζητήματα σαν αυτά που ανέλυσα. Στην πραγματικότητα το θέμα είναι «Εξειδίκευση (expertise) και Δημοκρατία», αλλά στην ουσία το ερώτημα είναι αν είναι δυνατόν να έχουμε λύσεις στα οικονομικά ζητήματα, οι οποίες να είναι πλήρως απο-πολιτικοποιημένες. Και βέβαια θα συναντήσω και ομογενείς και τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο».

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση που ξεκινά ξανά τη Δευτέρα, είπε: «Υπάρχουν ανοιχτά θέματα, νομίζω όμως ότι είναι ρεαλιστικό να ελπίζουμε ότι μπορεί να έχει τελειώσει μέχρι την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα προβληθούν εκ μέρους των δανειστών μας απαιτήσεις που θα ξεπερνούν αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί στην συμφωνία του Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί την υπογραφή της, αλλά και να μην δεχθεί καμία άλλη απαίτηση που δεν περιέχεται στη συμφωνία αυτή».

Τέλος, σε ερώτηση του ανταποκριτή του STAR στις ΗΠΑ Δημήτρη Σουλτογιάννη για το αν το κουαρτέτο είναι πιο διαλλακτικό σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Σε ορισμένα θέματα είναι προφανές ότι υπάρχει κάποια πρόοδος, σε ορισμένα άλλη. Πρέπει να δούμε πώς θα εμφανιστούν τη Δευτέρα».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top