Τουσκ: Από την Κυριακή τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία

«Λάβαμε υπόψη τις ανησυχίες της Κύπρου»

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό μπαίνει σε εφαρμογή από την Κυριακή. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

«Συμφωνήσαμε οι παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται στην Ευρώπη από τις 20 Μαρτίου να επαναπροωθούνται στην Τουρκία, στο πλαίσιο του σχεδίου 1 προς 1, πράγμα που σημαίνει πως για κάθε πρόσφυγα που θα επιστρέφεται από ευρωπαϊκό έδαφος προς την Τουρκία, ένας άλλος θα μετεγκαθίσταται σε ευρωπαϊκή χώρα», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως είπε, οι ανησυχίες της Κύπρου ελήφθησαν υπόψη στην τελική συμφωνία, ενώ ανακοίνωσε ότι το κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα ανοίξει εντός του τρέχοντος εξαμήν��υ της ολλανδικής προεδρίας στην Ένωση.

«Το βράδυ της Πέμπτης μίλησα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, εκφράζοντάς του την υποστήριξή μας», είπε ο κ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι έχουν υπάρξει συνομιλίες και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για το ζήτημα της χρηματοδότησης όσων συμφωνήθηκαν για το προσφυγικό.

Τι λέει το κεφάλαιο 33:

Το κεφάλαιο 33 είναι το κεφάλαιο οικονομικής και νομισματικής Ένωσης. Αφορά συνήθως έσοδα από φορολογίες, αγροτικά τέλη και άλλου τύπου συνεισφορές στο κράτος και σε τελική ανάλυση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Το κάθε κράτος μέλος πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη διοικητική και δι��χειριστική δομή για να μπορεί να συντονίζει και να υπολογίζει σωστά και αποτελεσματικά, να πληρώνει και να ελέγχει τους οικονομικούς του πόρους, έτσι ώστε αυτοί να είναι σε συνάφεια με τα απαιτούμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι το κεφάλαιο 33 δεν είναι ένα από τα κεφάλαια, τα οποί�� είχε μπλοκάρει η Κύπρος. Αντιθέτως αυτοί που είχαν μπλοκάρει το συγκεκριμένο κεφάλαιο ήταν οι Γάλλοι. Συγκεκριμένα το 2007, το κεφάλαιο αυτό μπλοκαρίστηκε από τη Γαλλία, με την αιτιολογία ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ένταξη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Δείτε επίσης:

Ιστορική συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας για το προσφυγικό

Σύνοδος Κορυφής: Αυτό είναι το τελικό κείμενο συμπερασμάτων

Μέρκελ: Όσοι πρόσφυγες μπαίνουν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφουν στην Τουρκία

Απόλυτα ικανοποιημένος με τη συμφωνία ο Αναστασιάδης- Έστειλε νέα μηνύματα στην Τουρκία

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top