Το star.gr στις Βρυξέλλες: Δηλώσεις ΗΓΕΤΩΝ πριν τη μεγάλη ΜΑΧΗ

"Πρέπει να υπάρξει συμφωνία, αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες"λένε-Πρώτη ανάρτηση: 17/03/2016 18:00

Το star.gr στις Βρυξέλλες: Δηλώσεις ΗΓΕΤΩΝ πριν τη μεγάλη ΜΑΧΗ

​Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε (η χώρα του έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) δήλωσε προσερχόμενος ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» για την Ευρώπη και πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας.

Τσίπρας: Αρωγή στην Ελλάδα και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης

tsiprass.jpg

Προσερχόμενος στην Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια αξιόπιστη συμφωνία για την προσφυγική κρίση.

Στόχος, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Ο κ.Τσίπρας ζητά να του δώσουν περισσότερο χρόνο και βοήθεια (τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού) και να υπάρξει επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Με απειλητικό... ύψος μπήκε μέσα ο Ρέντσι

mer.jpg

Πριν μπει στην κρίσιμη συνάντηση ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως «ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών» και… απείλησε εμμέσως τους Ευρωπαίους ηγέτες σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για το προσφυγικό.

Μιλώντας για την δυσκολία εφαρμογής μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, ο κ.Ρέντσι δεν απέκλεισε την πιθανότητα «να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα της ενισχυμένης συνεργασίας, μεταξύ μιας ομάδας κρατών μελών, η οποία να επιλέξει να βασίσει την πολιτική της στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της Ευρώπης».

«Δεν είναι εύκολο να συμμερίζεται, κανείς, τις ίδιες ιδέες και τα ίδια επίσημα κείμενα με όλους τους άλλους συναδέλφους», πρόσθεσε ο Ρέντσι, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα μεταξύ των κυβερνήσεων για να γίνει και πάλι, η Ευρώπη, λειτουργική.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επανέλαβε, ότι ο στόχος «είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Τουρκία, ξεκινώντας, όμως, από τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ιδεώδη».

Μέρκελ: Ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης και βοήθεια στην Ελλάδα

merkels.jpg

«Η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί στόχο και όλοι όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία». Αυτό τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μία κοινή θέση μεταξύ των συμφερόντων της Ευρώπης και της Τουρκίας. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι περίπλοκες, αλλά η βάση τους καθαρή», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα και στην FRONTEX, ώστε να τηρείται το ανθρωπιστικό δίκαιο σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους που φθάνουν στο ελληνικό έδαφος.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη. Πρέπει η Ελλάδα να βοηθηθεί» τόνισε η κυρία Μέρκελ.

Φάιμαν: Δεν είναι δυνατόν να μπουν όλοι στην Ευρώπη

fiman.jpg

Ξεκάθαρο μήνυμα για την στάση που θα κρατήσει η Αυστρία στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής έστειλε ο καγκελάριος της χώρας Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν μπορούν να έλθουν όλοι στην Ευρώπη, πρέπει να υπάρχει νόμιμη οδός για την είσοδο προσφύγων και να κλείσουν όλες οι παράνομες δίοδοι», τόνισε ο κ.Φάιμαν.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, «όλοι οι παράνομοι δρόμοι πρέπε�� να κλείσουν».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί παράνομους μετανάστες.
Κάμερον: Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας σε ό,τι αφορά στη βίζα για τους Τούρκους
kameron_11.jpg
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε την γραμμή επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική σε ό,τι αφορά στη βίζα στους Τούρκους πολίτες.
«Διατηρούμε τη δική μας πολιτική για τη μετανάστευση. Έχουμε ήδη μιλήσει για το τι θα κάνουμε σχετικά με τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων τη Βρετανία. Δεν θα δεχθούμε άλλους. Αλλά, αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, αυτό θα ήταν καλή πρόοδος», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, κλίμα αισιοδοξίας για μια καλή συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας επικρατούσε, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, μετά την τριμερή συνάντηση που είχε πριν τη Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας με Μέρκελ και Ολάντ. Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Δείτε επίσης:
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top