ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ Κρέτσου-Καϊλή σχετικά με το νόμο για τα ΜΜΕ

Έξαλλη η ευρωβουλευτής με τον γγ Ενημέρωσης – «Εκθέτεις την κυβέρνηση»

«Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης», τονίζει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, απαντώντας στο "παραπλανητικό", όπως το χαρακτηρίζει, δελτίο Τύπου της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, με αφορμή ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νόμο περί τα ΜΜΕ.

«Από κανένα σημείο της απάντησης του Επιτρόπου κ.Έτινγκερ δεν συνάγονται τα συμπεράσματα που εφηύρε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει ο κ.Κρέτσος και συνεχίζει: «Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να δημοσιεύσει αποσπάσματα άσχετα με το περιεχόμενο της ερώτησής της, αποκρύπτοντας τόσο το συνολικό κείμενο, όσο και τις συγκεκριμένες απαντήσεις επί των ερωτημάτων της».

Σύμφωνα με τον κ.Κρέτσο, «η απάντηση του κ.Έτινγκερ διευκρινίζει: Πρώτον, ότι η αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου ανήκει αποκλειστικά στη σφαίρα ευθύνης των κρατών μελών. Δεύτερον, ότι η οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν παρέχει νομική βάση για παρέμβαση στις σχέσεις των κρατών μελών με τις αν��ξάρτητες ρυθμιστικές αρχές τους. Τρίτον, ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση και το σύστημα χρηματοδότησής της είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών».

«Η κυρία Καϊλή θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε θέματα δεοντολογίας και ορθής μεταχείρισης των κειμένων υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων», καταλήγει ο κ. Κρέτσος, προκαλώντας την αντίδρασης της ευρωβουλευτού.

«Ο Γενικός Γραμματέας, αλλοιώνει ξεκάθαρα την απάντηση, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και επιβεβαιώνει τις θέσεις μας»

Η κυρία Καϊλή κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να αποσιωπήσει το μείζον πολιτικό - ευρωπαϊκών διαστάσεων μάλιστα - θέμα που εγείρει η εξόφθαλμη προσπάθειά της να ελέγξει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Ειδικότερα, η ευρωβουλευτής εξαπολύει επίθεση στον κ.Κρέτσο, κατηγορώντας τον ότι αλλοίωσε «ξεκάθαρα την απάντηση» του κ.Έτινγκερ και πως «εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση».

Ο Γενικός Γραμματέας, σύμφωνα με την κυρία Καϊλή, επικαλέστηκε το νομικό πλαίσιο και επιχαίρει ότι δήθεν αναγνωρίζεται η εθνική αρμοδιότητα, συγχέοντας όμως την έννοια της αρμοδιότητας με το δικαίωμα της κυβέρνησης στην αυθαιρεσία.

Όπως υποστηρίζει η Εύα Καϊλή, ο κ.Κρέτσος παραβλέπει επίσης το μείζον πολιτικό και νομικό θέμα στην απάντηση του Επιτρόπου: «...δεδομένης της σημασίας του θέματος, κατά τη δημόσια διαβούλευση για την προετοιμασία της αναθεώρησης της οδηγίας, η Επιτροπή έθεσε το ερώτημα κατά πόσον θα έπρεπε να προβλεφθεί νομική υποχρέωση για την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών. Η νομοθετική πρόταση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων αναμένεται να εγκριθεί το καλοκαίρι του 2016». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορθώς χτίζει άμυνες στις διαθέσεις για αυθαιρεσίες και προετοιμάζει σαφέστερη προστασία της αυτονόητης Ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή.

«Υπογραμμίζουμε επιπλέον την ξεκάθαρη διατύπωση της Επιτροπής υπέρ της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών αρχών ...Η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων στον οπτικοακουστικό τομέα είναι παράγοντας καίριας σημασίας για την αμερόληπτη εφαρμογή των κανόνων περί τα οπτικοακουστικά μέσα. Η ύπαρξη κατάλληλων ρυθμιστικών εξουσιών και η μη υπαγωγή σε κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν δείκτες της ανεξαρτησίας της ρυθμιστικής αρχής» προσθέτει η ευρωβουλευτής, η οποία κατηγορεί τον ΓΓ της κυβέρνησης πως παραβλέπει ότι οι νέες διατάξεις είναι υπό εξέταση. «...Οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξακολουθούν να εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις των διατάξεων που διέπουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ανά σταθμό, καθώς και το κλειστό μητρώο των εργαζομένων στη θεμελιώδη ελευθερία της π��ροχής υπηρεσιών» επισημαίνει η κυρία Καϊλή.

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, στην απάντηση του Επιτρόπου κ.Έτινγκερ είναι ξεκάθαρη η πολιτική θέση της Επιτροπής ότι η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα εξασφάλισης της ανεξαρτησίας και αμεροληψίας των Μέσων Ενημέρωσης και ότι η νομοθετική θέσπισή της τίθεται ευθέως στη συζήτηση για την αναθεώρηση της Οδηγίας.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί να διασφαλίζει ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών και την ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης, επικαλείται την εθνική αρμοδιότητα στην προσπάθειά της να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, σε προγενέστερο χρόνο Υπουργός αποκάλυψε τις μύχιες σκέψεις της κυβέρνησης ότι “θα μπορούσαμε και να μην έχουμε ΕΣΡ”. Είναι προφανές ότι θα προτιμούσε να έχει τις αρμοδιότητες να ρυθμίζει τα πάντα σε σχέση με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας» σ��νεχίζει η ευρωβουλευτές, συνεχίζοντας την επίθεση στον κ.Κρέτσο.

«Ο Γ.Γ. ενώ επιχειρεί υποδείξεις, αγνοεί προφανώς ή παραβλέπει, ότι και όταν τα Κράτη-Μέλη ασκούν εθνικές αρμοδιότητες, ελέγχονται για τη νομιμότητά τους σύμφωνα με το Σύνταγμά τους, αλλά και τις αρχές του κοινοτικού δικαίου και το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα οποία αποτελούν νομικά όπλα κατά της όποιας κυβερνητικής αυθαιρεσίας. Η κυβέρνηση με το νέο νομικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ελπίζοντας, ίσως, ότι μέχρι να αναγνωριστούν οι κατά συρροή παραβάσεις της, θα έχει ήδη δημιουργήσει τετελεσμένα με το κλείσιμο σταθμών και τη διανομή αδειών στους εκλεκτούς της. Και ��ροφανώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ενοχλείται από το γεγονός ότι η χώρα μας απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η νομοθετική προσπάθεια της για έλεγχο των μέσων ενημέρωσης ταυτίζεται σε απαξία και κατακραυγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την αντίστοιχη της πολωνικής κυβέρνησης. Και φυσικά για μία ακόμη φορά επιχειρείται ανεπιτυχώς η διαστρέβλωση της πραγματικότητας» τόνιζει η κα Καϊλή.

«Νιώθω την υποχρέωση να θυμίσω πάντως, ότι η προπαγάνδα, η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης και ο ασφυκτικός έλεγχος της δημόσιας διοίκησης, η στοχοποίηση όσων διαφοροποιούνται, η ρητορική του διχασμού, ο λαϊκισμός, αποτελούν προτεραιότητες απολυταρχικών καθεστώτων. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε και να προστατεύσουμε την ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης, και παράλληλα να χτίσουμε δομές με ανεξάρτητες αρχές, διαφάνεια και αξιοκρατία, ώστε να αποπολιτικοποιηθεί το κράτος και να καλλιεργήσουμε τον σεβασμό σε ένα υγιές πολιτικό σύστημα», καταλήγει η ευρωβουλευτής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top