Νίκος Κοτζιάς: Η Αυστρία κάνει «βρώμικο παιχνίδι»- Βοηθά αυτούς που θέλουν να ρίξουν τη Μέρκελ

Τι απάντησε για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας - Πρώτη ανάρτηση: 02/03/2016, 01:05

Νίκος Κοτζιάς: Η Αυστρία κάνει «βρώμικο παιχνίδι»- Βοηθά αυτούς που θέλουν να ρίξουν τη Μέρκελ

​Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς καταλογίζει στην Αυστρία «βρώμικο παιχνίδι» για λογαριασμό «όσων θέλουν να ρίξουν την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αυστρία στηρίζεται «και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κ. Μέρκελ».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «όλα τα εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιούνται», ενώ ερωτηθείς πότε η Ελλάδα θα έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος, απάντησε «εάν τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις δεν είναι αυτές που θέλουμε».

Εξάλλου, όπως είπε, η Ελλάδα απείλησε με βέτο και στο παρελθόν, αναφερόμενος στην τελευταία Σύνοδο για το προσφυγικό). Διευκρίνισε ωστόσο ότι το βέτο δεν στρέφεται εναντίον κάποιου, αλλά κατά των γενικότερων συμπερασμάτων, ενώ τόνισε ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε ρητές δεσμεύσεις, τις οποίες ωστόσο κάποιες χώρες δεν εφαρμόζουν.

«Λέ��ε κάποιοι στην Αυστρία ότι μας έκαναν προτάσεις που απορρίψαμε, αυτό δεν είναι αλήθεια» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Λέγανε ότι δεν θέλαμε τη Frontex, εμείς ζητούσαμε περισσότερη βοήθεια».

Όπως εκτίμησε, η αυστριακή κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί «στον φόβο της ανόδου της Ακροδεξιάς, και ορισμένοι ίσως έχουν μείνει στον 19ο αιώνα και την Αυστροουγγαρία».
Σχολιάζοντας τη σύμπλευση της ελληνικής κυβέρνησης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, είπε ότι όταν αλλάζει η ατζέντα και οι συγκυρίες, είναι πιθανό να υπάρξει και αλλαγή στάσης.
Ερωτηθείς για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, την περιέγραψε ως επιχείρηση παρακολούθησης των ροών και τόνισε ότι η Τουρκία αντιδρούσε σφόδρα σε αυτό το ενδεχόμενο.
Επιπλέον, έκανε λόγο για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά και για ΜΚΟ «που κάνουν άλλης μορφής business».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top