Μητσοτάκης: Πρέπει επειγόντως να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση προσφύγων

«Δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών» δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ

Μητσοτάκης: Πρέπει επειγόντως να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση προσφύγων
Να εφαρμοστεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Στο περιθώριο της Συνόδου, είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Angela Merkel, με τον Πρωθυπουργό της Βουλγα��ίας κ. Boyko Borissov και με τον τέως Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Pedro Passos Coelho.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μετά τη σύνοδο του ΕΛΚ:
«Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τις πάγιες θέσεις μου, σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Τόνισα, στους αρχηγούς Κρατών και αρχηγούς των αντιπολιτεύσεων, ότι το κλείσιμο των συνόρων, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελεί λύση αντιμε��ώπισης αυτού του πολύ μεγάλου προβλήματος.
Επανέλαβα, επίσης, ότι είναι απολύτως απαραίτητο, η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει, με την ολοκλήρωση όλων των δομών, που θα εξασφαλίζουν ασφαλή έλεγχο των συνόρων.
Εξίσου, όμως, απαραίτητη είναι και η πολιτική της μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη και πρέπει αυτή να ολοκληρώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δεν είναι δυνατόν, η χώρα μας να δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καθημερινά και μόλις 400 άτομα να έχουν μετεγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του “relocation”.
Συζητήσαμε, επίσης και πάλι, την ανάγκη η Τουρκία να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Χωρίς την ενεργό ανάμειξη της Τουρκίας οι ροές στο Αιγαίο δεν πρόκειται να μειωθούν.
Ένα είναι το σημαντικό σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία: Δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών και δεν είναι η ώρα για εθνικές στρατηγικές.
Οι βασικές αξίες της Ευρώπης δοκιμάζονται πάνω στο προσφυγικό. Και η Ευρώπη θα πρέπει να μπορέσει να δρομολογήσει μια λύση ευρωπαϊκή για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, το οποίο στη βάση του, είναι ευρωπαϊκό».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top