Ξυδάκης: «Δεν μπορούμε να ρίξουμε καρχαρίες στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες»

«Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να παλέψει για λύσεις»

Ξυδάκης: «Δεν μπορούμε να ρίξουμε καρχαρίες στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες»

​«Δεν μπορούμε να ρίξουμε καρχαρίες στο Αιγαίο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Presse, αποκρούοντας τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της Ελλάδας, ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα θαλάσσια σύνορά της.

«Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να παλέψει για λύσεις, πλην όμως κανένα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να λύσει μόνο του αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχουν δυο εργαλεία: πρώτον το πρόγραμμα κατανομής, το οποίο αποφασίσθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και λειτουργεί, εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Προς το παρόν τ�� μισά κράτη μέλη δεν έχουν απαντήσει ούτε μια φορά σε αιτήματα για την κατανομή προσφύγων. Το δεύτερο εργαλείο είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ με την Τουρκία. Μετά από δύο, όμως, μήνες δεν γνωρίζουμε ακόμη, εάν αυτό το σχέδιο δράσης λειτουργεί», πρόσθεσε.

Όσο για τις απειλές της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας, για αποπομπή της χώρας μας από τη ζώνη του Σένγκεν, ο κ. Ξυδάκης είπε:

«Νομικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος, για να αποπεμφθεί μια χώρα από τη ζώνη του Σένγκεν. Σε περίπτωση ελλιπούς εφαρμογής της Συνθήκης υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και αναστολής για τρεις ή έξι μήνες. Η αλήθεια είναι ότι έξι κράτη ανέστειλαν την εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν. Ο ανεπαρκής έλεγχος των συνόρων δεν οφείλεται σε δικό μας πταίσμα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την προστασία των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία».

Πάντως, ο κ. Ξυδάκης προειδοποίησε μέσα από τη συνέντευξή του ότι αν τελικά κλείσουν τα σύνορα, τουλάχιστον 50.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

«Το domino effect έχει ήδη αρχίσει. Ο καθένας κλείνει τα σύνορά του. Πολλοί θα βρεθούν σε αδιέξοδο στην Ελλάδα. Ενδεχομένως θα είναι 50.000, ίσως και 80.000. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή και τα χρήματά του, για να έλθει στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές και να μείνει εδώ. Μετά από ένα μήνα θα ανακαλύψουν άλλους δρόμους μέσω της Λιβύης ή του Ευξείνου Πόντου. Πρόκειται γι’ απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι θα βρουν οπωσδήποτε κάποιον δρόμο», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top