Τσίπρας: «Στρατηγική η συνεργασία με το Ιράν»

«Ξέρουμε ν’ αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας»

Τσίπρας: «Στρατηγική η συνεργασία με το Ιράν»

​«Επίσκεψη ορόσημο» χαρακτήρισε την παρουσία του Α. Τσίπρα στο Ιράν, ο πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας Εσάκ Τζχανγκίρι, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «είμαστε δύο λαοί που ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας», κάνοντας λόγο για αναβάθμιση των σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα.

αρχείο λήψης.jpg

Οι δύο άνδρες στη συνάντησή τους επιβεβαίωσαν και δημόσια τη βούληση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να αναβαθμίσουν με ταχείς ρυθμούς τη μεταξύ τους συνεργασία, ενώ και οι δύο συμφώνησαν για την ανάγκη καταπολέμησης της βίας και του εξτρεμισμού.

Ο Αντιπρόεδρος του Ιράν, σημείωσε ακόμα πως η επίσκεψη του Α. Τσίπρα αποτελεί ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις και υπογράμμισε ότι ελήφθησαν αποφάσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα.

Ο Α. Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε πως η συνάντησή του με τον κ. Τζχανγκίρι ανοίγει νέο πεδίο συνεργασίας δύο λαών με μακρά πορεία από τα βάθη των αιώνων.

«Είμαστε δύο λαοί που ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας. Κοινός στόχος είναι η αξιοποίηση του γεγονότος ότι οι δύο χώρες βγαίνουν από πολυετή περίοδο κρίσης και ανοίγονται νέες δυνατότητες για επιστροφή στην ανάπτυξη για αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα», είπε.

αρχείο λήψης (1).jpg

Αναφερόμενος στο προσφυγ��κό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κρίση στη Συρία προκαλεί επιπτώσεις στην Ελλάδα, λόγω των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να συνδράμουν για να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος.

Ελλάδα και Ιράν υπέγραψαν συμφωνίες, οι οποίες προβλέπουν τα εξής:

1. Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις
2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.
3. Οδικό χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιρανός αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη να καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και με την ΕΕ που οπισθοδρόμησα�� τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Α. Τσίπρας εξήρε το ρόλο του Ιράν στην περιοχή και τόνισε τη δική του αποφασιστικότητα να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο.

αρχείο λήψης (2).jpg

Εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και υπενθύμισε ότι λόγω του εμπάργκο, ο όγκος των διμερών συναλλαγών μειώθηκε κάτω από 30 εκατ. ευρώ το 2015, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη και συνεργασία.

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν τέλος πλήθος τεχνικών θεμάτων, ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία σε τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός, η φαρμακοβιομηχανία, ο πολιτισμός, η παιδεία, οι υποδομές, οι μεταφορές και οι κατασκευές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top