Γεροβασίλη:Μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας

Απάντηση με αιχμές στην «έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν»

​Το «Σχέδιο Έκθεσης Αξιολόγησης Σέγκεν για την Ελλάδα», που ερμηνεύεται ως προειδοποίηση προς τη χώρα μας, ότι αν μέσα σε τρεις μήνες δεν εξασφαλίσει αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων της, προκειμένου να περιορισθούν οι προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν που επιτρέπει την εφαρμογή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, για διάστημα έως και 2 έτη, προκάλεσε την αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ο.Γεροβασίλη, η οποία προέβη το απόγευμα της Τετάρτης σε επίσημη δήλωση.

Αναλυτικά η δήλωση της:

«Μόλις πριν δύο ημέρες, οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, κατέληξαν σε απόφαση, για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του Μεταναστευτικού.
Κοινός τόπος της απόφασης αυτής είναι ότι το κλειδί της διαχείρισης του Προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία και στην τήρηση, από αυτήν την χώρα, των συμφωνηθέντων.

Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας.

Με βάση αυτό το δεδομένο, θεωρούμε μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, ��ταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση της Frontex σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με μερική, ωστόσο, ανταπόκριση.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Σεπτεμβρίου έχει μείνει μετέωρο: από τους 160.000 πρόσφυγες, μόνο 414 έχουν μετεγκατασταθεί.

Η επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και στην Τουρκία έχει μηδαμινά αποτελέσματα παρά τις διεθνείς συμφωνίες.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η τακτική της αλληλοεπίρριψης ευθυνών δεν συνιστά αποτελεσματική διαχείριση ενός ιστορικών διαστάσεων προβλήματος, για το οποίο απαιτείται η κοινή δράση των χωρών της Ευρώπης.

Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε από όλους να πράξουν το ίδιο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top