Αναταράξεις από την απόφαση της Δανίας για ελέγχους στα σύνορα - Έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες

Καταργεί άτυπα τη συνθήκη Σένγκεν – Σε ισχύ για 10 μέρες η απόφαση της σκανδιναβικής χώρας – Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Αναταράξεις από την απόφαση της Δανίας για ελέγχους στα σύνορα - Έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες
Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, μεταξύ του αρμοδίου για θέματα μετανάστευσης Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και των υπουργών εσωτερικών της Σουηδίας, Μόργκαν Γιόχανσον, της Δανίας Ίνγκερ Στόιμπεργκ και της Γερμανίας Όλε Σρόεντερ.
Την συνάντηση συγκάλεσε ο αρμόδιος Επίτροπος, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα των τριών κρατών, που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, μετά την απόφαση της Δανίας να επαναφέρει προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους για τις επόμενες 10 ημέρες.
Η Κομισιόν χθες απεφάνθη ότι η απόφαση της Δανίας είναι «εκ πρώτης όψεως» σύννομη με τους κανόνες της συνθήκης, όμως κατά τη σημερινή συνάντηση ο Δ. Αβραμόπουλος αναμένεται να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες.
Παρόμοια απόφαση επαναφοράς συνοριακών είχε λάβει και η Σουηδία στα σύνορά της με τη Δανία, μέσω της οποίας διέρχονται οι μετανάστες από την Γερμανία. Χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς εξήγησε ότι «ο στόχος της συνάντησης είναι να βελτιωθεί ο συντονισμός». Η συνθήκη προβλέπει πως έλεγχοι ταυτοτήτων στα σύνορα μπορούν να γίνονται, "όταν συντρέχουν λόγοι εσωτερικής ασφαλείας».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν είχε ανακοινώσει πως μόνο το 0,17% των αιτούντων ασύλου, οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα και την Ιταλία, έχουν μετεγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος των 160.000 θέσεων που είχαν συμφωνήσει οι 28 το 2015.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top