ΞΕΚΙΝΑ η καθοριστική διαπραγμάτευση για τις συντάξεις

Απόσταση Αθήνας-τρόικας για το ασφαλιστικό

Ξεκινά τη Δευτέρα η τελική μάχη της κυβέρνησης με τους δανειστές για το ασφαλιστικό. Οι ελληνικές προτάσεις αναμένεται να σταλούν στην τρόικα ώστε να ξεκινήσει η τετ α τετ διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τον φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφύγει τις μειώσεις στις συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας προειδοποιεί πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα είναι σκληρή, και υπονοώντας το ΔΝΤ, σημειώνει στο Έθνος «Ορισμένοι έχουν έμμονη με τις μειώσεις.»

Απόσταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές καταγράφεται και για το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων που θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης που θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτής που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος.

Νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που παίρνει 650 ευρώ σύνταξη με τον νέο υπολογισμό θα παίρνει 580 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης δεν θα υποστεί μείωση στις συνολικές αποδοχές αφού θα λαμβάνει 580 ευρώ βασική σύνταξη και 70 ευρώ προσωπική διαφορά. Αντίστοιχα ένας εργαζόμενος που βγαίνει τώρα στην σύνταξη και έχει τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας με τον προηγούμενο θα λάβει σύνταξη 580 ευρώ.

Η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών παρά το ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο σε δημόσια τοποθέτηση του είχε απορρίψει την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου.

Αν γίνει δεκτή η αρχική πρόταση οι εισφορές πο�� καταβάλλουν οι εργοδότες θα αυξηθούν κατά 1% και κατά 0,5% οι εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Σε περίπτωση που συμφωνηθεί με τους δανειστές μικρότερη αύξηση, το τσεκούρι θα είναι μεγαλύτερο στις επικουρικές με την κυβέρνηση να βάζει κόκκινη γραμμή στα ποσά κάτω των 170 ευρώ.

Η εθνική σύνταξη θα ξεκινήσει από τα 384 ευρώ και θα καταβάλλεται με 15ετία στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια δουλείας. Το ποσό αυτό θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τις εισφορές.

Πλαφόν αναμένεται να μπει στα πολύ υψηλά ποσά συντάξεων καθώς περίπου 12 χιλιάδες συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 2.500 ευρώ το μήνα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου με στόχο να ψηφιστεί το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δανειστές: Να λυθεί το ασφαλιστικό για τα επόμενα 30 χρόνια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top