Τσίπρας: Δύσκολη άσκηση ο προϋπολογισμός – Θα ματώσουμε, αλλά θα βγούμε από την κρίση

"Προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας τα σενάρια περί εξόδου από την Σένγκεν"-Πρώτη ανάρτηση:00:20

​Με το προσφυγικό, το οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικής εθνικής σημασίας θέμα» ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016.

Ο κ.Τσίπρας, σχολιάζοντας τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την συνθήκη του Σένγκεν, κατήγγειλε ότι έγινε «προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας από κάποια κέντρα του εξωτερικού και από χώρες που χτίζουν τείχη».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΝΔ για την στάση της απέναντι σε αυτό το ζήτημα, αφήνοντας αιχμές για τα εσωκομματικά της προβλήματα. «Απαιτείται περισσότερη υπευθυνότητα σε τέτοια θέματα» είπε με νόημα.

«Εντάξει αυτοί που έχουν στόχο να βάλουν την Ελλάδα στο στόχαστρο. Εντάξει τα κέντρα της διαπλοκής που τώρα ξεψυχάνε και έχουν κάθε λόγο να λένε ότι η Ελλάδα είναι αφρικανική χώρα, αλλά και εσείς; Κατανοώ ότι, δυστυχώς για τη χώρα, βρίσκεστε σε ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία, αλλά υπάρχουν όρια. Εκεί που υπάρχει ζήτημα εθνικής ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Αναρωτιέμαι γιατί στην σύσκεψη των αρχηγών ο κ. Πλακιωτάκης διετύπωσε την άποψη ότι η Ν.Δ. δεν συμφωνεί με την δημιουργία κέντρων υποδοχής στα νησιά. Ήρθε η απόφαση της Ε.Ε. που διέψευσε τα παπαγαλάκια και έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Ορισμένες χώρες έκαναν και αυτοκριτική και άλλες, όπως η Γερμανία, υιοθέτησαν έστω και με καθυστέρηση, την ελληνική πρόταση για απευθείας μεταφορές προσφύγων από την Τουρκία», είπε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός, λέγοντας με νόημα πως «με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σ’ αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει σημείο ταύτισης και εθνική γραμμή».

«Ο ελληνικός λαός δείχνει την αλληλεγγύη του όταν κάποιοι άλλοι χτίζουν τείχη. Στα ελληνικά νησιά υλοποιείται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο κ.Τσίπρας και δεσμεύθηκε ότι «σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, εντατικοποιώντας την δουλειά μας και διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2016 o πρωθυπουργός, παραδέχτηκε ότι «Είναι μια δύσκολη άσκηση για εμάς αυτός ο προϋπολογισμός».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα τελευταία έξι χρόνια υλοποιήθηκε στη χώρα «μια πολιτική ακραίας και σκληρά ταξικής δημοσιονομικής προσαρμογής και εσωτερικής υποτίμησης». «Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος. Αλλά με ένα άψογα σχεδιασμένο και εκτελεσμένο σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης», είπε και πρόσθεσε: «Ήταν ακριβώς αυτό το σχέδιο που η δική μας κυβέρνηση αμφισβήτησε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει σήμερα να αμφισβητεί».

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ.Τσίπρας είναι «ένας βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας», γεγονός που προϋποθέτει τη ριζική ανατροπή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και προσήλωση, κοινωνική κινητοποίηση και βούληση για βαθιές πολιτικές τομές», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει τη βούληση. «Ο σημερινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι διαθέτει και την ικανότητα να ηγηθεί της μεγάλης αυτής κοινωνικής προσπάθειας. Κυρίως όμως αποτελεί την προοπτική για τον σταδιακό κοινωνικό μετασχηματισμό που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ.Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση με αφορμή τα σενάρια περί εκλογών. «Δεν λέτε να βάλετε μυαλό! Χάσατε πανηγυρικά στο δημοψήφισμα! Μετά ήρθαν οι εκλογές, με τον λαό να πηγαίνει στις κάλπες γνωρίζοντας την συμφωνία και χάσατε! Μυαλό δεν βάζετε! Κοιμάστε και ξυπνάτε με το “σήμερα πέφτετε, αύριο πέφτετε”. Τέσσερα χρόνια είναι πολλά και θα κουραστείτε, γι αυτό σας καλώ να συνδράμετε, μην την πατήσετε όπως “o λύκος με τα πρόβατα”» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας

«Στόχος μας να βγάλουμε την χώρα από την κρίση. Θα ματώσουμε, αλλά θα τα καταφέρουμε. Και αν χρειαστεί θα ξανά συγκρουστούμε, ξέρουμε να το κάνουμε γιατί ο λαός μας στηρίζει» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ BINTEO ΑΠΟ ΤΗΝ BOYΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top