Αβραμόπουλος: «Η προσπάθεια αμφισβήτησης της Σένγκεν δεν προσφέρει λύσεις»

Αισιόδοξος ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες και δεν θα εφαρμοστούν οι απειλές

​Να κατεβάσει τους τόνους όσον αφορά τις απειλές των Ευρωπαίων προς την Αθήνα για έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν, αν δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί για το προσφυγικό, επιχειρεί με δήλωσή του στην Καθημερινή ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλος.

«Η Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις», τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος και συνεχίζει:

«Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής. Και δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη. Παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα».

Όπως σημειώνει ο Έλληνας επίτροπος, «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα κράτη μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέν��ων χρονοδιαγραμμάτων. Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας. Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Παρέμβαση για το θέμα όμως έκανε και στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, όπου, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ο Δ. Αβραμόπουλος προειδοποίησε για τον κίνδυνο που διατρέχει στο σύνολό του το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στο ενδεχόμενο δημιουργίας, της αποκαλούμενης «μικρής Σένγκεν», στην οποία έχει αναφερθεί και ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ζήτησε μάλιστα παράλληλα με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδος, να αναγνωρισθεί και να στηριχθεί η Ελλάδα σε όλη την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την προσφυγική πίεση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top