«Τράβηξαν το αυτί» της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας οι δανειστές για τις συντάξεις

Σε ποια σημεία επικεντρώνονται οι διαφωνίες

«Τράβηξαν το αυτί» της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας οι δανειστές για τις συντάξεις

Οι δανειστές τράβηξαν το αυτί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, αφού δεν τους παρουσίασε επαρκώς κοστολογημένο πρόγραμμα εξοικονόμησης.

Πρώτο σημείο τριβής η εθνική σύνταξη. Η κυβέρνηση θέλει να δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και οι δανειστές με εισοδηματικα κριτήρια. Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού κατά 70-80%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, ενώ οι δανειστές θέλουν να είναι 55-60% το ποσοστό αυτό. Στο θέμα των εισφορών η κυβέρνηση θέλει να τις αυξήσει, ενώ οι δανειστέ�� το θεωρούν αντιαναπτυξιακό μέτρο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αύξησης της ανεργίας και της μαύρης εργασίας.

Έτσι, οι δανειστές τονίζουν πως ακόμα και αν η κυβέρνηση επιμείνει να αυξήσει τις εισφορές, αυτό δεν θα πρέπει να προκαλέσει μεγάλη αύξηση στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Άλλωστε είναι ενδεικτικό από στοιχεία του ΟΟΣΑ οτι η μέση επιβάρυνση για εργαζόμενο -εργοδότη φτάνει κατά μέσο όρο 38 με 40% του συνολικού μισθού που πληρώνει μια επιχείρηση για κάθε εργαζόμενο, όταν για παράδειγμα στην Κύπρο φτάνει το 20%!

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παίζει παιχνίδι με τον χρόνο και με τους δανειστές για τις μειώσεις των συντάξεων. Το ασφαλιστικό εξαιρέθηκε από την λίστα των προαπαιτούμενων και θα πάει μαζί με την αξιολόγηση μετά τα μέσα Δεκέμβρη.

Ωστόσο, οι ειδικοί στην ασφάλιση εκτιμούν ότι το διάστημα αυτό δεν επαρκεί για να γίνουν αναλογιστικές μελέτες ούτε να επαναϋπολογιστούν οι συντάξεις χωρίς λάθη.

Οι οριστικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό θα ληφθούν την Τρίτη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top