Τσίπρας: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού δήθεν αντιεξουσιαστές»

«Ό,τι χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη»

​«Η 17η Νοέμβρη δεν είναι μία ακόμα επέτειος στο εθνικό εορτολόγιο. Είναι ημέρα έμπνευσης, αναστοχασμού και προβληματισμού για κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας. Είναι ένα σημείο διάρρηξης στο χρονικό συνεχές του αυταρχισμού, του καταναγκασμού και της ένοχης σιωπής. Μια στιγμή που αποδεικνύει ότι ο πόθος για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη είναι ή μπορεί να γίνει ισχυρότερος από το φόβο της καταστολής ή ακόμα και από το φόβο του θανάτου», είπε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποδεικνύει πως μπορεί να υπάρχουν αξίες για τις οποίες μπορεί κάποιος να δώσει ακόμα και την ίδια του τη ζωή και τη χαρακτήρισε «σταθμό» στη νεότερη ελληνική ιστορία.

«Η εξέγερση των συνειδήσεων, που κορυφώθηκε στις 17 Νοέμβρη του 1973, αλλά και η κατάληψη της Νομικής που είχε προηγηθεί, δεν ήταν απλά το αυθόρμητο ξέσπασμα της νεολαίας στην καταπίεση, τις διώξεις και τα βασανιστήρια της χούντας των συνταγματαρχών. Ήταν η ωρίμανση μιας μακράς διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης που επιταχύνθηκε και μετασχηματίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '60», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην περίοδο της μεταπολίτευσης, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι «δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες από την αποκατάσταση της δημοκρατίας», επισημαίνοντας ότι παρά τις αντιφάσεις της αποτέλεσε μια περίοδο δημοκρατικής σταθερότητας και σχετικής κοινωνικής ευημερίας για τα λαϊκά στρώματα.

Όσ��ν αφορά στις κρίσιμες στιγμές που ζει σήμερα η χώρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο αγώνας που δίνει σήμερα η χώρα, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες πιάνει το νήμα του αγώνα και την αγωνία της νεολαίας της αντιδικτατορικής, αλλά και της μεταδικτατορικής περιόδου».

«Τον αγώνα αυτόν, τις αγωνίες και τις προσδοκίες των νέων εκείνης της περιόδου δεν θα επιτρέψουμε να τον καπηλευτούν αυτόκλητοι σωτήρες. Δυνάμεις που πάντα απουσίαζαν από τους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες και μετά στο όνομα τάχα του λαού, αλλά πάντα ερήμην του, αδιαφορούν για τη δημοκρατία αλλά ακόμα και για την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού και των αγώνων του δήθεν αντιεξουσιαστές που ελέω μιας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε κανείς, θεωρούν ότι μπορούν να έχουν εξουσίες ζωής και θανάτου», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Αλλά αυτόν τον αγώνα δεν θα επιτρέψουμε και να τον προσβάλλουν, να τον λοιδορήσουν, να τον αμφισβητήσουν και οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της χούντας. Είτε βρίσκονται στη Χρυσή Αυγή είτε αλλού. Οι αρνητές της αλήθειας και οι αναθεωρητές της ιστορίας, που βυσσοδομούν πάνω στην μνήμη που είναι εγγεγραμμένη σε παραδόσεις, σε θεσμούς αλλά και στα ίδια τα σώματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δόθηκε σκληρός και άνισος αγώνας με δυνάμεις υπέρτερες, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο στοίχημα σήμερα είναι να διατηρηθεί ζωντανή η λαϊκή προσδοκία για μια καλύτερη ζωή, που όπως είπε είναι ο καταλύτης για τη συνέχιση αυτού του αγώνα που δεν έχει δικαιωθεί.

"Θα βάλουμε τη χώρα σε τάξη"

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει μια τάξη στη χώρα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να τελειώσουμε με ένα σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που βγήκε απολύτως εκτός ελέγχου και έφερε την ελληνική κοινωνία σε αυτό το σημείο. Είμαστε έτοιμοι να κάνο��με ό,τι χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο κράτος, στα μέσα ενημέρωσης στη δικαιοσύνη. Και είναι ακριβώς αυτά τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που ορίζουν σήμερα τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές. Που ξεχωρίζουν τις δυνάμεις της προόδου από τις δυνάμεις της συντήρησης», είπε.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί και για το μέλλον της νέας γενιάς.

"Στόχος μας να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα στοχεύει στην ελεύθερη ερευνητική σκέψη"

«Οφείλουμε να δεσμευτούμε για το τι μέλλει γενέσθαι στην εκπαίδευση, η οποία βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, καθώς έχει συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα. Σε σύγκρουση με τις ιδεοληψίες του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, έχουμε στόχο να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων και να προχωρήσουμε σε αλλαγές που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ελεύθερης ακαδημαϊκής ζωής. Γιατί με τις παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας, το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων αλλά και η ακαδημαϊκή ελευθερία, είχαν παραβιαστεί κατάφωρα με προσχήματα και ιδεολογικές κραυγές που ένωσαν με ακραίο τρόπο, τόσο εντός όσο και εκτός του Κοινοβουλίου, την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία με ακραία δεξιές αντιλήψεις», είπε.

Σημείωσε μάλιστα ότι η μεταρρύθμιση στη Παιδεία θα συνεχιστεί και θα προκύψ��ι μετά από δημόσιο και καθολικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τόνισε:

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα στοχεύει στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών ιδανικών, της ελεύθερης ερευνητικής σκέψης και επιστημονικής δημιουργίας που αποτελεί καταλύτη για την εξέλιξη της ίδιας της επιστήμης. Απορρίπτουμε τον αυταρχισμό, τον κατακερματισμό και την αποσπασματική, ατομικιστική συγκρότηση των σπουδών που εμποδίζει τη συλλογική δράση απέναντι στα καθημερινά προβλήματα. Απορρίπτουμε κάθε τι που αντιστρατεύεται τον ουμανισμό, κάθε διολίσθηση προς τους φυλετικούς ή άλλους διαχωρισμούς».

"Η αλληλεγγύη δεν έχει ούτε διαβατήριο, ούτε χρώμα"

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθ��κε ακόμα και στο προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι «η αλληλεγγύη δεν έχει ούτε διαβατήριο ούτε χρώμα».

«Οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία που προκαλούν οι προσφυγικές ροές από τη Συρία, αλλά και από άλλες εμπόλεμες περιοχές, προς την Ευρώπη. Ως λαός έχουμε γνωρίσει την προσφυγιά και έχουμε όλοι χαραγμένες στις μνήμες μας τις εικόνες των προσφύγων πατεράδων ή παππούδων μας, μανάδων ή γιαγιάδων μας. Έχουμε, λοιπόν, συλλογική μνήμη που ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες, μετά το τρομοκρατικό, δολοφονικό χτύπημα στη Γαλλία, μας επιβάλλει με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα, να αποτιμήσουμε τις δυσοίωνες εξελίξεις στην Ευρώπη. Η πολιτική ήττα της Ευρώπης από τους τρομοκράτες θα επέλθει μόνον εάν η ίδια επιλέξει τη συντηρητική αναδίπλωση στα κλειστά σύνορα, τους υψωμένους φράχτες και τις μισαλλόδοξες συνειδήσεις», είπε.

«Σήμερα πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οφείλουμε να απομονώσουμε ακραίες και ρατσιστικές φωνές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλο τον ελληνικό λαό ότι το σύνθημα του Πολυτεχνείου για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” παραμένει για εμάς επίκαιρο και αποτελεί στοίχημα που η κυβέρνηση αυτή θέλει να κερδίσει - και θα κερδίσει. Παραμένει μια διεκδίκηση για τους αγώνες που έρχονται και που θα δώσουμε μαζί με την ελληνική κοινωνία. Αγώνες για να υλοποιήσουμε το όραμά μας για ��παλλαγή από την κοινωνική αδικία, και για την ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top