Μαξίμου: «Ο Σουλτς μας είπε ότι μπορούμε να ζητήσουμε εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας»

Παρέπεμψε στον Μοσκοβισί για τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης

​Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δεν έθεσε τυχαία το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων ως αντιστάθμισμα για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της κοινή συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς.

Κύκλοι του Μαξίμου σημείωναν μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών πως ο Μ. Σουλτς διατύπωσε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα.

Όπως αποκαλύπτουν μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στη ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας που ισχύει για χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε στην παρούσα φάση να την χρησιμοποιήσει η Ελλάδα.

Όσον αφορά πάντως στο ελληνικό πρόγραμμα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σουλτς παρέπεμψε στον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων της αξιολόγησης, ενόψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

Οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν επίσης σύμφωνες στη θέση ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών συναρτάται με τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και με την ενίσχυση της φύλαξης των τουρκικών συνόρων.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι ο κ. Σουλτς καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Α. Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη γειτονικ�� χώρα και εκ μέρους της ΕΕ.

Τέλος, όπως και στην τετραμερή συνάντηση που προηγήθηκε, έτσι και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Σουλτς επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας – ΕΕ κ��ι να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για τη στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top