Βενιζέλος σε Τσακαλώτο: Μην φτύνετε εκεί που σε λίγες μέρες θα γλύψετε

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το ελληνικό χρέος

Βενιζέλος σε Τσακαλώτο: Μην φτύνετε εκεί που σε λίγες μέρες θα γλύψετε

​Αντιπαράθεση στη Βουλή είχαν το απόγευμα της Παρασκευής στην συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτοκριτική.

«Γλύφετε εκεί που φτύνετε αλλά δεν θα συμπράξουμε σε αυτή τη διαδικασία. Θα ψηφίσετε μόνοι σας… Δεν ψηφίζουμε επί αρχής. Η πολιτική σας στερείται πλαισίου, είναι βλαπτική για χώρα. Αποτελεί μέγα ιστορικό σφάλμα η κυβέρνηση να αναπαύεται στις ψεύτικες δάφνες μιας εκλογικής νίκης που διαμορφώθηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες», είπε ο κ.Βενιζέλος κατηγορώντας την κυβέρνηση για αλαζονεία.

«Ένας απλός κανόνας από την οικονομική επιστήμη είναι πως αν έχεις μεγάλο χρέος και χρειαστείς αναδιάρθρωση είναι αποτυχία αν γίνει αναδιάρθρωση και μετά χρειαστείς και άλλη αναδιάρθρωση. Το μεγάλο λάθος του PSI ήταν πως μία εβδομάδα μετά όλες οι οικονομικές εφημερίδες έγραφαν ότι χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση. Χρειάζεται κάποτε να αναγνωρίσετε ότι κάνατε λάθος. Θα ήθελα κάποτε να πείτε ότι έγινε κάτι σ’ αυτή τη χώρα που δεν το προβλέψατε, για να το σημειώσω στην αυτοβιογραφία μου», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας πως όταν λυθεί το θέμα του χρέους, κάπου θα υπάρχει μία υποσημείωση για το PSI που θα λέει ότι αυτό το πρόγραμμα απέτυχε.

«Με εντυπωσιάζετε επιστημονικά, δεν κατανοήσατε κάτι θεμελιώδες: δεν έγινε το 2012 μόνο PSI, δηλαδή ονομαστικό κούρεμα του κατεχόμενου από ιδιώτες που φτάνει 90 δις, αλλά παράλληλα και μια δραστική μείωση χρέους. Αντί να λέτε ανακρίβειες και να κάνετε συστάσεις σε μένα, να προσέχετε εσείς. Αρχή άνδρα δείκνυσι», του απάντησε ο κ.Βενιζέλος.

«Μετά από το 2012 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε και δεν ξεφύγαμε από την παγίδα χρέους. Εκτός αν μας λέτε ότι είναι βιώσιμο το χρέος, οπότε η ομάδα διαπραγμάτευσης, που θέλετε να συστήσουμε, θα έπρεπε να πάει στους Ευρωπαίους για να τους ευχαριστήσει για τη βοήθεια που έδωσαν το 2012, και μετά να πάει σπίτι της. Εμείς έχουμε μία λίγο πιο επιθετική στάση από αυτή», σχολίασε ο Ευκλ. Τσακαλώτος ζητώντας και πάλι αυτοκριτική από τον Ε. Βενιζέλο.

«Είναι άλλο η βιωσιμότητα του χρέους ως οικονομική δυναμική και άλλο η θεσμική και νομική έννοια της βιωσιμότητας για να μπορούν να σε δανείζουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ και ο ESM…Μην φτύνετε εκεί που σε λίγες μέρες θα γλύψετε γονυπετείς», κατέληξε ο κ.Βενιζέλος.

Δείτε ένα απόσπασμα από την ΒΟΥΛΗ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top