Χαιρετίσματα στον Γιούνκερ στέλνει ο Παυλόπουλος:"OXI εκπτώσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα"

Τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου

​Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η συνεργασία με γειτονικά κράτη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης ��αυλόπουλος, μία ημέρα μετά από την παρέμβαση Γιούνκερ για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο.

vraveio.jpg

Ο κ.Παυλόπουλος απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν λέγοντας του ότι «έχει συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή η βαθιά ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων πολέμου με τρόπο, ο οποίος και διασφαλίζει, όσο είναι δυνατόν, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σύνορά της», αλλά και «με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

«Στη διάρκεια της προεδρίας σας οι αποφάσεις που ελήφθησαν καθόρισαν και τους όρους, υπό τους οποίους τα κράτη-μέλη και τα γειτονικά κράτη συνεργάζονται, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή, με τρόπο ο οποίος σέβεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως καθορίζονται κυριάρχως απ’αυτά», πρόσθεσε ο κ.Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ.Άσελμπορν, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ελληνική Πολιτεία γι’ αυτή την τιμητική διάκριση, τόνισε ότι η βοήθεια που πρόκειται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια προσπάθεια να τεθεί η Ελ��άδα υπό επιτήρηση, αλλά «μία βοήθεια που βγαίνει από την καρδιά μας, έτσι ώστε να συντελέσουμε στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

xenos.jpg

Συμφώνησε παράλληλα με τον κ.Παυλόπουλο ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση, και πρέπει να την λύσουμε-όπως είπε- με ορθολογικά και ευρωπαϊκά μέσα, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα κλειδί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λειτουργία των «hot spots», δηλαδή των κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων, τονίζοντας ότι για να λειτουργήσει σωστά η μετεγκατάσταση, θα πρέπει να λειτουργούν σωστά και τα «hot spots», καθώς υπάρχει κίνδυνος, αν τα «hot spots" δεν λειτουργήσουν, να καταρρεύσει το σύστημα Σένγκεν.

Υπενθυμίζουμε ότι το Λουξεμβούργο έχει αναλάβει από τον Ιούλιο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top