Μεταρρύθμιση με ερωτηματικό: Καταργείται ο προληπτικός έλεγχος δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Με στόχο, όπως αναφέρεται, «την απλοποίηση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών»

Μεταρρύθμιση με ερωτηματικό: Καταργείται ο προληπτικός έλεγχος δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Απορίες προκαλεί μία από τις «μεταρρυθμίσεις» που φέρνει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως προβλέπεται στην αιτιολογική έκθεση, καταργείται ο προληπτικός έλεγχος των δημοσίων δαπανών που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, δρώντας ως θεματοφύλακας της νομιμότητας των δαπανών του κράτους!

Ειδικότερα, προβλέπεται πως από 1/1/2017 καταργείται ο έλεγχος στις δαπάνες του κράτους και δύο χρόνια μετά (από 1/1/2019) καταργείται ο έλεγχος και στις δαπάνες των λοιπών φορέων!

Όπως τονίζεται, στόχος είναι «η απλοποίηση και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του ελέγχου των δημοσίων δαπανών» αλλά και το «να μην δημιουργούνται καθυστερήσεις και προσκόμματα στην εξόφληση των δημοσίων δαπανών».

Τι αναφέρει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση στο κεφάλαιο «Ρυθμίσεις δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα»: «Με την προτεινόμενη διάταξη τροποποιείται η υποπερίπτωση αα' της περίπτωσης α' του άρθρου 31 προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατάργηση από 1.1.2017 του προληπτικού ελέγχου που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στις δαπάνες του Κράτους και από 1.1.2019 στις δαπάνες των λοιπών φορέων. Η τροποποίηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στροφή παραδείγματος που συντελείται στο πεδίο του ελέγχου των δημοσίων δαπανών και στοχεύει στην απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του, με μετατόπιση της έμφασης στους κατασταλτικούς ελέγχους, προκειμένου αφενός να μην δημιουργούνται καθυστερήσεις και προσκόμματα στην εξόφληση των δημοσίων δαπανών και αφετέρου να ενισχύεται η διαφάνεια και η λογοδοσία των οργάνων που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια των πληρωμών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top