Σε υψηλούς τόνους η συνάντηση Παυλόπουλου-Αβραμόπουλου-ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου για το προσφυγικό

Η Ευρώπη έστειλε τελεσίγραφο ενός μηνός στην Αθήνα

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο προσφυγικό. Η Ευρώπη έστειλε τελεσίγραφο ενός μηνός στην Αθήνα να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που αφορούν στην πλήρη ταυτοποίηση όσων μεταναστών ζητούν πολιτικό άσυλο. Απειλώντας –σε διαφορετική περίπτωση- να διακόψει το πρόγραμμα μετακίνησής τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα ανταποκριθεί πλήρως, διαβεβαίωσε η Αθήνα.

Η δίωρη συνάντηση του Λουξεμβούργιου προεδρεύοντος του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών, και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, με την κυβερνητική αντιπροσωπεία για το μεταναστευτικό, έγινε σε υψηλούς τόνους.

Ο Ζαν Ασσελμπορν ξεκαθάρισε πως αν εντός μηνός, η Ευρώπη εξακολουθεί να μη γνωρίζει ποιοι μπαίνουν ως πρόσφυγες στο έδαφός της, θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα, όπως:

-Θα διακοπεί το πρόγραμμα απορρόφησης μεταναστών από την Ελλάδα, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

-Θα επανεξεταστεί η ελεύθερη διέλευση των πολιτών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τα κράτη-μέλη ενδεχομένως να κλείσουν και πάλι τα σύνορά τους.

-Η χώρα μας θα λάβει τα 463 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούται –ήδη έχουν απορροφηθεί τα 30- και μετά, «ας κόψει το λαιμό της» να τα βγάλει πέρα, με τις αυξανόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων που -κατά το Λ��υξεμβούργιο αντιπρόεδρο- υπολογίζεται να συνεχιστούν για τουλάχιστον δέκα χρόνια ακόμη!

Οι Ευρωπαίοι διαμαρτύρονται ότι αδυνατούν να ελέγξουν αν γίνεται στην Ελλάδα πραγματική καταγραφή, και ταυτοποίηση των προσφύγων που δικαιούνται πολιτικό άσυλο, ή καθένας που μπαίνει στη χώρα μας, δηλώνει ό,τι θέλει και περνάει.

Μάλιστα ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, επιβεβαίωσε την αποκλειστική πληροφορία του ΣΤΑΡ και του Τάσου Τέλλογλου, ότι δεν υπάρχει τηλεφωνική σύνδεση με ισχυρό σήμα, ανάμεσα στα πρόχειρα κέντρα μεταναστών σε ελληνικά νησιά, όπως η Λέσβος, και αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών, ώστε οι εταίροι να ταυτοποιούν κι οι ίδιοι, τα στοιχεία που δηλώνουν οι μετανάστες.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα ανταποκριθεί πλήρως. Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, θα έχει έτοιμο και συνδεδεμένο ηλεκτρονικά με τις Βρυξέλλες,

-κέντρο ταυτοποίησης προσφύγων στη Λέσβο, και θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα

-στη Χίο

-τη Σάμο

-την Κω και

-τη Λέρο,

Καθώς και δυο συντονιστικά κέντρα,

-στην Αθήνα και

-τη Θεσσαλονίκη (ή την Καβάλα).

Οι Έλληνες υπουργοί ζήτησαν από την πλευρά τους:

-Να απελευθερώσουν οι Βρυξέλλες τη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων προς τη χώρα μας, αντί να τα δίνουν με το …σταγονόμετρο. Απεναντίας ζήτησαν να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση.

-Να επισπεύσουν την αποστολή εξακοσίων Ευρωπαίων ειδικών για την ταυτοποίηση των μεταναστών και

-Να χαρακτηριστούν πρόσφυγες και οι Αφγανοί, ώστε να μπορούν επίσης να μετακινηθούν ��την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άσκησαν ισχυρή πίεση για άμεση ελληνοτουρκική συμφωνία, ώστε να εμποδιστεί η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Μάλιστα είπαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, με τη συνδρομή της Φρόντεξ, θα μπορούν ευρωπαϊκά πλοία να παραλαμβάνουν, ύστερα από έλεγχο, πρόσφυγες πολέμου, από λιμάνια της Συρίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας, ώστε να χτυπηθεί το δουλεμπόριο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επίσης δέχθηκε τους κυρίους Ασσελμπορν και Αβραμόπουλο, προειδοποίησε πως τα ελληνικά σύνορα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Ο Έλληνας επίτροπος μετανάστευσης ξεκαθάρισε πάντως ότι οι Βρυξέλλες θα κατανείμουν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε ποια ακριβώς κράτη-μέλη θα μετακινηθούν οι 160 χιλιάδες πρόσφυγες. Αποδεχόμενη πάντως κριτήρια, όπως η επανενοποίηση οικογενειών. Όσοι δεν συμφωνήσουν, θα επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσής τους, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πάντως τόσο ο ίδιος, όσο και ο κύριος Ασσελμπορν, έπλεξαν το εγκώμιο του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ότι από τότε που ανέλαβε, αρχικά επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, διαδεχόμενος τη Τασία Χριστοδουλοπούλου, άρχισε να σημειώνεται ταχεία πρόοδος στο προσφυγικό.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top