Ικανοποίηση Μαξίμου από τις επαφές στις ΗΠΑ – Θετικά μηνύματα για χρέος και επενδύσεις

«Τρέχουμε για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος στις επόμενες τρεις εβδομάδες»

​Θετικός είναι ο απολογισμός που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά από το ταξίδι του Α. Τσίπρα στις ΗΠΑ, καθώς αναδείχθηκαν τα κύρια θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση, όπως το χρέος, οι επενδύσεις και το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με υψηλή κυβερνητική πηγή που μίλησε στον ανταποκριτή του Star στη Νέα Υόρκη, Δ. Σουλτογιάννη, ο πρωθυπουργός πέτυχε τους στόχους του, καθώς κατάφερε να αναδείξε�� ειδικά το θέμα του χρέους στο πιο επίσημο επίπεδο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και στις διεθνείς επαφές που είχε.

Όσον αφορά στο κρίσιμο προσφυγικό ζήτημα, η ίδια πηγή τόνισε ότι «καταφέραμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας ως μέρος της λύσης και όχι της κρίσης», σημειώνοντας ότι η χώρα έδειξε ότι συνεργάζεται με προοδευτικό πρόσημο, καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις για να λυθεί το θέμα.

«Ο ΟΗΕ έχει εμπλακεί στο μεταναστευτικό, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την κρίση στη Συρία και αυτό μας υπερβαίνει», επεσήμανε η ανώτατη κυβερνητική πηγή και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση και με την Τουρκία, στόχος που μπορεί να επιτευχθεί, καθώς κατά τη διάρκεια της παραμονής του Α. Τσίπρα στις ΗΠΑ έγιναν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το ζήτημα των επενδύσεων, ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε δύο ιδρύματα είχαν στόχο να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές στη χώρα μας, διευκρίνισε όμως ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί τα hedge funds εποικοδομητικές επενδύσεις, αλλά επενδύσεις για κερδοσκοπία και γι’ αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός δεν είχε κάποια επαφή με εκπροσώπους τους.

«Δε θα κλείσουμε την πόρτα σε κανέναν, αλλά η παρουσία μας εδώ δεν είναι να πηγαίνουμε να βλέπουμε αυτούς που είναι στον προθάλαμο να πάρουν τα δάνεια των ανθρώπων και να κερδοσκοπήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι στα τρία χρόνια που δραστηριοποιείται το Hellenic Iniative, δεν έχουν γίνει πολλές επενδύσεις στη χώρα και αυτό λόγω της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του, ότι τώρα που αποκαθίσταται η σταθερότητα στην Ελλάδα, θα μπορέσει η κυβέρνηση να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να κάνει τη χώρα πιο ελκυστική στους επενδυτές.

Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε θα συμβάλει και η προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό περιβάλλον, κυρίως σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

«Το μήνυμα εμείς το πήραμε αλλά κι αυτοί το ίδιο. Αν θέλουν να υποστηρίξουν τον εθνικό στόχο να φέρουν χρήματα και να κάνουν επενδύσεις», τόνισε η ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Αναφορικά με τις επαφές που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με το ΔΝΤ, η ίδια πηγή επανέλαβε ότι επιβεβαιώθηκε η στάση του Ταμείου για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί γρήγορα, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Όσο για το αν υπάρχουν φόβοι, μήπως το Ταμείο θέτει συνεχώς νέα προαπαιτούμενα για να καθυστερήσει την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους ο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

«Αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει συμφέρον από τις καθυστερήσεις. Ούτε εμείς, ούτε η Ευρώπη. Αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν, είναι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι που επιμένουν με μανία στο Grexit», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε πολύ θετικό κλίμα έγιναν και οι επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι, ο οποίος αποκάλυψε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια των διαπραγματεύσεων το προηγούμενο επτάμηνο και εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε στρατηγική.

Ο κ. Κέρι επανέλαβε την υποστηρικτική θέση των ΗΠΑ όσον αφορά στην απομείωση του ελληνικού χρέους, ενώ στο τραπέζι τέθηκαν επίσης το Κυπριακό και το Σκοπιανό, όπως επίσης ζητήματα ενεργειακά και φυσικά η μεγάλη προσφυγική κρίση.

Ειδικά για το Σκοπιανό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, ο κ. Κέρι πρότεινε στην ελληνική πλευρά να κάνει νέες προτάσεις από τον ��οέμβριο και δεσμεύτηκε να κάνει προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση, ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει για να δοθεί λύση στο ζήτημα αυτό.

«Έχουμε βούληση επίλυσης και αυτό είναι μια πίεση. Αρχίζουν να κατανοούν και οι Σκοπιανοί το αδιέξοδο. Χωρίς επίλυση δεν έχουν προοπτική με ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μια μικρή χώρα για να έχει προοπτική πρέ��ει να κάνει συνεργασίες αναπτυξιακού χαρακτήρα με γειτονικές χώρες», σημείωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top