Έρχεται το κουαρτέτο για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

Τρέχει η κυβέρνηση για να πάρει το πράσινο φως για την εκταμίευση 2+1 δισ.

Έρχεται το κουαρτέτο για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

​Ήγγικεν η ώρα για την επιστροφή του κουαρτέτου των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος.

Από την έκβαση της αξιολόγησης αυτής άλλωστε θα κριθεί αν η ελληνική κυβέρνηση θα εκταμιεύσει την υποδόση 2 + 1 δισ. ευρώ και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, στο τέλος της εβδομάδας, το αργότερο στις αρχές της επόμενης θα έρθουν στην Αθήνα τα δύο πρώτα τεχνικά κλιμάκια, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά και τα τραπεζικά ζητήματα.

Κατόπιν θα ακολουθήσουν άλλα δύο κλιμάκια που θα ασχοληθούν με θέματα ενέργειας και δημόσιας διοίκησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη φάση της αξιολόγησης θα διεξαχθεί έως τις 15 Οκτωβρίου και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ελέγξουν κατά πόσο έχει ψηφιστεί ή εφαρμοστεί η νομοθεσία για δευτερεύουσες κυρίως διατάξεις της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στο πόσο έχει προχωρήσει η παροχή τεχνικής βοήθειας, στο κυβερνητικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, στην επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, στην κατάργηση της έκπτωσης 20% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία και στην ενίσ��υση του ρόλου της φορολογικής διοίκησης.

Το δεύτερο κύμα ελέγχου θα ξεκινήσει μετά τις 15 Οκτωβρίου και στο μικροσκόπιο θα μπει ο προϋπολογισμός του 2016, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό πακέτο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οριστική λύση των κόκκινων δανείων, κ.α.

Πάντως οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου και αναμένεται να μείνουν για λίγα εικοσιτετράωρα. Θα επιστρέψουν δριμύτεροι όμως τον Νοέμβριο, όταν και θα γράψουν το κείμενο των συμπερασμάτων της πρώτης αξιολόγησης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top