Δήλωση ΒΟΜΒΑ από Τσακαλώτο: «Μπορεί να μην καταφέρουμε κάτι με το χρέος»

«Ορισμένοι εχθρικοί πιστωτές ενδεχομένως να εμποδίσουν την διαπραγμάτευση»

​Μια δήλωση βόμβα λίγο πριν από τις εκλογές της Κυριακής έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό MarketWatch, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να μην υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους.

«Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι το κλειδί για το μέλλον της οικονομίας», είπε ο κ. Τσακαλώτος, όμως έσπευσε να εκφράσει τους φόβους του ότι κάποιοι «εχθρικοί πιστωτές» πιθανόν να εμποδίσουν την επαναδιαπραγμάτευση, βάζοντας προσκόμματα στην πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, ώστε να καταστεί πρακτικά αδύνατη η συζήτηση για το χρέος.

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι μία από τις μεγαλύτερες νίκες ήταν το γεγονός ότι οι δανειστές δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, μετά και από την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε μια άδικη συμπεριφορά στις διαπραγματεύσεις, ιδίως την περίοδο που ήταν υπουργός ο Γ. Βαρουφάκης.

«Υπήρχαν καταφανώς πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά επειδή θεωρούσαν ότι η επιτυχία μίας αριστερής κυβέρνησης θα ήταν επικίνδυνο προηγούμενο», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Ήταν σχιζοφρένεια αυτό που συνέβαινε συχνά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν “μόνον εσείς μπορείτε να χειριστείτε τα θέματα της φοροδιαφυγής, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς γιατί δεν εμπιστευόμαστε την παλιά πολιτική ελίτ” ήταν οι ίδιοι που έλεγαν ότι “αν τα χειριστείτε εσείς, οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα αναστατωθούν ιδιαιτέρως διότι θα φαίνεται σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση στις χώρες τους”».

Δικαιολογώντας επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και να μην οδηγήσει την διαπραγμάτευση στα βράχια, ο πρώην υπουργός Οικο��ομικών είπε:

«Η συμφωνία έπρεπε να επιτευχθεί γιατί δεν είχαμε επιλογή. Διαπραγματευόμασταν με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα».

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα και στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, οι οποίοι οδήγησαν και στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε:

«Υπάρχει πάντα κάτι το χειριστικό σε ένα δημοψήφισμα, γιατί είναι μία απλή ερώτηση του τύπου "ναι" ή "όχι" και μπορούν πολλοί να ψηφίσουν το ίδιο αλλά για διαφορετικούς λόγους. Οι άνθρωποι που ψήφισαν “όχι” το έπραξαν για διάφορες αιτίες – από το να εκφράσουν τη γνώμη τους για μία κακή συμφωνία έως λόγω του ότι ένιωσαν εξαπατημένοι. Ορισμένοι ήθελαν να βγούμε από το ευρώ, αλλά όχι η πλειοψηφία. Ο ψηφοφόρος του "όχι" δεν έχει μία και μόνη ταυτότητα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top