«Πολύ επιφυλακτικός» ο Αυστριακός ΥΠΕΞ για Ελλάδα και εφαρμογή των συμφωνιών

Αλλά και… χαρούμενος «για τους πολλούς όρους που τέθηκαν στους Έλληνες

«Πολύ επιφυλακτικός» ως προς το εάν η Ελλάδα θα εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών με τους δανειστές, εμφανίζεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), στην οποία ασκεί εκ νέου κριτική εναντίον της Αθήνας.

Στο ερώτημα εάν η σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα είχε ως στόχο να «γονατίσει» την αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα, ο Αυστριακός υπουργός απαντά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορεί σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλεται πάντα εκείνος ο οποίος κτυπά με τον πλέον θορυβώδη τρόπο το χέρι στο τραπέζι, που φωνάζει περισσότερο και που όλα τα άλλα τού είναι αδιάφορα».

«Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είμαστε μια κοινότητα αξιών. Είναι σαφές ότι υπάρχει αλληλεγγύη όταν μια χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και απέναντι στην Ελλάδα αυτή η αλληλεγγύη υπήρξε και μάλιστα όχι μόνον μια φορά, ενώ ήταν συχνά πάρα πολύ ακριβή», αναφέρει.

Επισημαίνει στη συνέχεια πως θα πρέπει να είναι σαφές ότι η αλληλεγγύη δεν αποτελεί έναν μονόδρομο, ότι πρέπει να τηρούνται συμφωνίες και ότι δεν είναι καθήκον όλων να υποστηρίζουν τα μη λειτουργούντα συστήματα επί μέρους χωρών, όπως επίσης δεν ήταν και ο στόχος να αφήνει κανείς «να σέρνεται από την μύτη από την Ελλάδα».

Για τον ίδιο λόγο δηλώνει ότι... χαίρεται «για τους πολλούς όρους που τέθηκαν στους Έλληνες, τους οποίους οι ίδιοι αποδέχθηκαν», είναι όμως ταυτόχρονα «πολύ σκεπτικός» ως προς το εάν πραγματικά θα υπάρξει μια υλοποίηση αυτών των προθέσεων σε όλους τους τομείς.

Στην ερώτηση «για την πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και που, σύμφωνα με διακεκριμένους οικονομολόγους απέτυχε», ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών παραπέμπει στην Ιρλανδία, η οποία, όπως ισχυρίζεται, βρισκόταν σε μια δραματική κατάσταση όπως η Ελλάδα, ή η Ισπανία και άλλες χώρες που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, κατόρθωσαν με μεταρρυθμίσεις να εξέλθουν από την κρίση και να έχουν αυτή τη στιγμή την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την άποψή του, αυτό που βιώνεται στην περίπτωση της Ελλάδας είναι μια κρίση χρέους ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η πλειονότητα των κρατών στην Ευρώπη δαπανά κάθε χρόνο περισσότερα από όσα θα έπρεπε να δαπανά.

Τέλος, ο κ. Κουρτς θεωρεί, όπως σημειώνει, ως πρόβλημα της πολιτικής το ότι επενδύσεις γίνονται τις «κακές» χρονιές ενώ τις «καλές» χρονιές ξοδεύονται πάρα πολλά, κάτι που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και στην Αυστρία.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top