Σύσκεψη αρχηγών ζήτησε η Γεννηματά με επιστολή στον ΠτΔ-ΔΕΙΤΕ τι απάντησε ο Παυλόπουλος

Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν

Σύσκεψη αρχηγών ζήτησε η Γεννηματά με επιστολή στον ΠτΔ-ΔΕΙΤΕ τι απάντησε ο Παυλόπουλος

​Να συγκαλέσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ.Γεννηματά, με επιστολή της προς τον Π.Παυλόπουλο.

«Με την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών, μετά από την παραίτηση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα άρθρα 41 παρ.4Σ και 37 παρ.2 και 3Σ, υπάρχει συνταγματική και πολιτική ανάγκη να καλέσετε τους πολιτικούς Αρχηγούς προκειμένου να συνεδριάσουμε υπό την Προεδρία σας για τη διευθέτηση των πολιτικών εξελίξεων, ενόψει της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των γενικών βουλευτικών εκλογών» αναφέρει μεταξύ άλλων η κα Γεννηματά, επισημαίνοντας πως «η σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών έχει ως συνταγματικό στόχο την από κοινού διαπίστωση της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής και αφετέρου το σχηματισμό εκλογικής-πολιτικής Κυβέρνησης, πριν το σχηματισμό της υπηρεσιακής Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον/την Πρόεδρο, ενός εκ των τριών ανωτάτων Δικαστηρίων».

Στην ίδια επιστολή η κα Γεννηματά κάνει αναφορά και σε άλλους προέδρους της Δημοκρατίας όπως οι κ.κ. Παπούλιας και Σαρτζετάκης, που «αξιοποίησαν, με θεσμικά επωφελή τρόπο, αυτήν τους την αρμοδιότητα, συμβάλλοντας στη δημιουργία του καταλληλότερου δυνατού κλίματος για τη διενέργεια εκλογών ή για το σχηματισμό κυβερνήσεων».

Η κα Γεννηματά υπογραμμίζει πως όλα τα κόμματα θα πρέπει «να σεβαστούμε τις θεσμικές και πολιτικές μας υποχρεώσεις απέναντι στο λαό και τη χώρα μας», κάνοντας λόγο για "δέσμια αρμοδιότητα" από την πλευρά του Παυλόπουλου να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών .
Διαβεβαιώσεις Παυλόπουλου σε Γεννηματά για ακέραιη εφαρμογή του Συντάγματος
Διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο το Σύνταγμα, παρείχε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στην παραπάνω επιστολή της .

«Θα εφαρμόσω στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους...και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική», δέσμευτηκε ο κ.Παυλόπουλος.

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο star.gr, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ’ του Συντάγματος, αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top