Γιατί δεν έβαλε «τρικλοποδιές» τελικά στην Ελλάδα ο Σόιμπλε στο Eurogroup

Προσπαθεί όμως να είναι «σφιχτή» η χρηματοδότηση

Γιατί δεν έβαλε «τρικλοποδιές» τελικά στην Ελλάδα ο Σόιμπλε στο Eurogroup
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν έβαλε «τρικλοποδιές» τελικά στην ελληνική κυβέρνηση προτείνοντας δάνειο- γέφυρα στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά μαζί με χώρες οπως η Φινλανδία, η Σλοβακία , η Ολλανδία και οι Βαλτικές, φρόντισε να κρατήσει τους όρους της χρηματοδότησης "σφιχτούς ", περιορίζοντας τα πολιτικά περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Τι ήταν όμως εκείνο που οδήγησε τη Γερμανία στην πρόταση να σπάσει την πρώτη δόση σε δύο υποδόσεις 13 και 10 δισ ευρώ;

Όπως εξήγησε ο Τάσος Τέλλογλου στο δελτίο ειδήσεων του Star, ο Σόιμπλε έθεσε το γνωστό πλέον σε όλους μας, από την ανάληψη της εξουσίας από αυτή την κυβέρνηση, ζήτημα της εμπιστοσύνης, συνδέοντάς το με το ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης και των πιθανών εκλογών στις οποίες ίσως οδηγηθεί η ελληνική κυβέρνηση μετά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Το ερώτημά του ήταν «αν γίνουν όλα αυτά πώς θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση μέχρι την οποία θα πρέπει να έχουν προχωρήσει πολλά πρόσθετα μέτρα;».

Προηγουμένως, η Γερμανία είχε σε συνεννόηση με τον κ Ντάισελμπλουμ προτείνει και είχε γίνει δεκτό ότι όποτε οι θεσμοί κρίνουν πως η Αθήνα δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα, αυτό θα διακόπτεται. Όλες οι δόσεις και όχι μόνο η πρώτη, θα δίνονται σε μικρότερα κομμάτια, δηλαδή σε «φέτες» χρηματοδότησης!

Όσον αφορά το γιατί ο Σόιμπλε καθυστερεί τα 10 δις. ευρώ για τις τράπεζες, ο Τ. Τέλλογλου ανέφερε ότι το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν θεωρεί ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις επαγγελματικής διοίκησης στο ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θα διαχειρισθεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπέζων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θεωρεί πάντως ότι για την ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ισχύσει ο κανόνας ότι πριν τους ξένους φορολογούμενους πρέπει να βάλουν χρήματα μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες .

Στην σημερινή συνεδρίαση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης η κ. Λαγκάρντ, διαβεβαιώνοντας ότι μετά το φθινόπωρο το Ταμείο θα συμμ��τέχει στο πρόγραμμα με 16 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το παλιό πρόγραμμα, κάτι που θα βοηθήσει τον κ Σόιμπλε να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του να εγκρίνουν την συμφωνία στη γερμανική Βουλή, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top