«Όχι» στην πώληση των κόκκινων δανείων λέει η κυβέρνηση- Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Συνεχίζονται και τη Δευτέρα οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς

«Όχι» στην πώληση των κόκκινων δανείων λέει η κυβέρνηση- Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

​Το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής συνεδρίασε και το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ οι Τσακαλώτος και Σταθάκης είχαν νέα συνάντηση την Κυριακή με τους δανειστές με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα λεγόμενα δύσκολα μέτρα. Οι διαπραγματεύσεις τους με τους θεσμούς θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, ενώ η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το βράδυ της Δευτέρας, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ήδη κάποια μέτρα έχουν κλείσει ενώ άλλα παραμένουν ανοικτά.

Συγκεκριμένα:
ΦΠΑ
Ο ΦΠΑ για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων θα ανέβει στο 23%, ενώ θα πέσει στο 13% ο ΦΠΑ για το μοσχαρίσιο κρέας.
100 δόσεις
Στη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές μεγαλύτερες των 5.000 ευρώ, θα ανέβει το επιτόκιο στο 5%, ενώ για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, θα παραμείνει άτοκη. Ακόμη, θα μπουν και εισοδηματικά κριτήρια για τον αριθμό των δόσεων, όπως το να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, να έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ κι όταν ξεκίνησε η ρύθμιση το χρέος να μην υπερέβαινε το 50% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Επίσης, προβλέπεται μείωση των δόσεων για όσους έχουν χρήματα και εισοδήματα, ενώ όποιος δεν πληρώνει τις τρέχουσες οφειλές του να εξαιρείται από τη ρύθμιση.(Αυτό ισχύει μέχρι τώρα για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία)
Κόκκινα δάνεια
Διάσταση απόψεων υπάρχει και για τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τις διαρροές που υπήρξαν από τη συνάντηση, η κυβέρνηση θέλει έναν φορέα διαχείρισης για το ποια θα εντάσσονται. Η διαφωνία έγκειται στην πώληση των κόκκινων δανείων σε κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Εργασιακά
Στα εργασιακά, θέμα αιχμής είναι η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, για την οποία οι δανειστές ζητούν να πάει στους 3 μήνες από τους 6 που βρίσκεται σήμερα.
Ακόμη:
- Εξετάζεται η κατάργηση της επιδότησης για αγορά πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες
- Διαφωνία διαπιστώνεται προς το παρόν στην εισφορά αλληλεγγύης για την αύξηση του συντελεστή από 4% στο 6% στα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ
-Στα ενεργειακά οι δανειστές πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου
- Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πάνε για αργότερα
Την ίδια ώρα, αρνητικό σημάδι οι δηλώσεις του Φιλανδού Υπουργού Εξωτερικών στο Reuters ότι η χώρα του είναι πιθανό να μην συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top