Στόχος η συμφωνία μέχρι το Δεκαπενταύγουστο για την κυβέρνηση

Αλλά επιμένουν να μιλούν για κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας στη Γερμανία

Να προλάβει το χρόνο επιχειρεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ώστε να εκταμιεύσει τα ποσά που χρειάζεται μέχρι τέλος Αυγούστου ύψους 24 δις ευρώ. Στις διαβουλεύσεις με την τρόικα όλα τα δύσκολα θέματα είναι στο τραπέζι ενώ τα αντιπολιτευτικά κόμματα σχολιάζουν ήδη επικριτικά την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση κινείται με στόχο να πετύχει συμφωνία με τους δανειστέ�� μέχρι τις 15 Αυγούστου για να την περάσει από τη Βουλή στις 17 και έτσι στις 20 Αυγούστου να μπορούν να εκταμιευτούν 24 δις ευρώ που χρειάζεται.

10 δις χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 3,2 για αποπληρωμή δόσης προς την ΕΚΤ, 3 δις για ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες και 7,2 πρέπει να επιστραφούν, αφού είχαν δοθεί μεταβατικά μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Η προοπτική συμφωνίας ωστόσο περνά από σαράντα κύματα, ενώ αίσθηση προκάλεσε τοποθέτηση της Κομισιόν για την αλλαγή στους δημοσιονομικούς στόχους μετά τη μείωση του ΑΕΠ.

Στη Γερμανία εξακολουθούν κάποιοι να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τ�� Ευρώ, όπως αναφέρει και σήμερα η Ηandelsblatt που σε άρθρο της.

Πυξίδα οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας διαβεβαιώνει στο ΕΘΝΟΣ ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσχοβισί και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, ότι αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία.

Ένα από τα μεγάλα "αγκάθια" στη διαπραγμάτευση είναι τα εργασιακά και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο ΑΠΕ διαβεβαίωσε:

Η κυβέρνηση διέψευσε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών περί πρόσληψης ξένων συμβούλων για τη συγγραφή του νέου μνημονίου και ξεκαθάρισε ότι είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με διακεκριμένους εμπειρογνώμονες καθώς στη διαπραγμάτευση συζητούνται εξειδικευμένα θέματα.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι πάντως επικριτικές για την κυβέρνηση με αφορμή την πορεία των διαπραγματεύσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top