Επί τάπητος μισθοί στο Δημόσιο και συντάξεις – Θέτουν νέες απαιτήσεις οι θεσμοί

Ποιες αλλαγές έρχονται σε εργασιακά και ασφαλιστικό - Πρώτη ανάρτηση: 03/08/2015 14:04

Με νέες απαιτήσεις ξεκινούν σήμερα και πάλι οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών, κυρίως σε ό,τι αφορά στο μισθολογικό των δημοσίων υπαλλήλων και στο ζήτημα των συντάξεων.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απαιτούν την μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο με την εφαρμογή νέου μισθολογίου και σημαντικές μειώσεις στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια.Παράλληλα, η quatrigia ζητά πάγωμα των μισθολογικών προσαρμογών έως τουλάχιστον το 2020.

Όσον αφορά στις αυξήσεις των συνταξιοδοτικών ορίων, οι θεσμοί ζητούν να αυξηθούν κατά έξι μήνες για κάθε χρόνο, ξεκινώντας από 1/7/2015 και με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2022.Στα σχέδια του κουαρτέτου είναι πλέον να λαμβάνονται οι πρόωρες συντάξεις στα 62 έτη και στα 67 να δίνεται ολόκληρη η σύνταξη.

Προβλέπεται επίσης η επιβολή πέναλτι 16% στη σύνταξη όσων συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, ενώ ταυτόχρονα η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 και πάγωμα έως το 2021 της εθνικής δαπάνης προς τα ασφαλιστικά ταμεία με την ταυτόχρονη εναρμόνιση όλων των εισφορών στο επίπεδο εκείνων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ.Αυτό θα σημάνει τον τριπλασιασμό των εισφορών για κάποιους ασφαλισμένους, όπως είναι οι αγρότες.

Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Την ίδια ώρα πάντως, αναμένονται και προσαρμογές ��ρος τα «πάνω» για τους πτυχιούχους, αφού στα σχέδια των θεσμών είναι να πραγματοποιούνται αυξήσεις μισθών ανά δύο έτη για όσους έχουν πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ και ανά τρία έτη για τους υπαλλήλους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα μάλιστα οι θεσμοί πιέζουν για αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν και το 8% στους προϊσταμένους των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς θεωρούν ότι πρ��πει να δοθούν κίνητρα για την καλύτερη λειτουργία τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top